Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

Första maj 1 maj: Stängt
Kristi himmelfärdsdag 9 maj: Stängt
Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

 

 

 

Allt du vill veta om bolåneräntor

En kvinna sitter vid en dator

Välkommen till vår sektion om bolåneräntor. Här kommer vi grotta ner oss i allt vad bolåneräntor innebär och besvara så många av dina frågor som möjligt. Varför ska man jämföra bolåneräntor, hur kommer det sig att boräntorna stiger och sjunker och varför kan boräntor på bolån skilja sig mellan olika banker? Allt det och mycket mer ska vi gå igenom här, så att du kan ta ett välgrundat beslut när du ska ansöka om bolån eller omförhandla ditt befintliga lån.
Vill du räkna ut din bolåneränta och se vilken ränta på bolån du kan få? Då ska du använda vårt formulär för att räkna på bolånet och se vad du kan få för ränta. Glöm inte att våra bolånehandläggare endast är ett telefonsamtal bort om du har frågor om aktuella bolåneräntor eller vill få personlig rådgivning. Vi finns här för dig i alla dina bolånefrågor!

Vad är bolåneränta?

Bolåneräntan är den kostnad du får betala till banken för att låna pengar. Räntan på ditt bolån sätts individuellt och grundar sig främst i dina ekonomiska förutsättningar. Bolåneräntan styrs även av vilken risk långivaren tycker att det är att låna ut pengar till dig. Då ränteläget ständigt förändras så kan räntan på bolån både stiga och sjunka med tiden, och dessutom skiljer sig räntorna mellan olika banker. Detta är anledningen till att du ska jämföra olika bankers bolåneränta för att hitta den bästa räntan du kan få.

Vad är snittränta och listränta på bolån?

När vi talar om snitträntan på bolån så syftar vi till genomsnittet av de bolåneräntor som våra kunder har fått senaste tiden. Då vi jämför bolåneräntor från olika banker så ger dessa snitträntor en bra indikation på hur konkurrenskraftiga våra samarbetsbanker varit över tid och hur de står sig på marknaden. Listräntan däremot är bankens ordinarie bolåneränta och är den högsta boräntan du kan få.

Hur räknar man ut kostnaden för sin bolåneränta?

Det är enkelt att räkna ut räntekostnaden på ditt bolån, du tar hjälp av en simpel formel där du tar lånebeloppet x räntan.

  • Exempel: Du har ett bolån på 2 miljon kronor. Din ränta är 3 procent. Räntekostnaden för ditt bolån blir 2 000 000 x 0,03 = 60 000 kronor per år. För att räkna ut räntekostnaden per månad delar du räntekostnaden per år med 12 månader. 60 000 / 12 = 5 000 kronor.
  • Lek nu med tanken att din bank höjer bolåneräntan med 0,2 procentenheter från 3 procent till 3,2 procent med ett bolån på 2 000 000 kronor. Räknar vi på räntan blir det 2 000 000 x 0,032 = 64 000 kronor per år. Med en sådan, tillsynes, liten skillnad betalar du plötsligt 4 000 kronor mer per år i ränta. I månaden blir det 333 kronor mer i bara räntekostnader. Därför är det bra att jämföra bolåneräntor mellan olika banker för att hitta lägsta räntan du kan få.

Därför ska du jämföra bankers ränta

Det finns många fördelar med att jämföra olika bankers bolåneräntor, den främsta är att du kan sänka dina räntekostnader. Anledningen till detta är att räntan varierar mellan bankerna och över tid. När du börjar utvärdera bankernas bolån är det bra att jämföra deras genomsnittsräntor över tid, men du måste även fundera på bankernas olika fördelar baserat på just din situation. Givet vissa individuella förutsättningar kan helkund, dvs att du har fler produkter hos banken, vara fördelaktigt för dig. Andra förutsättningar kanske motiverar att du väljer bolånet med lägst ränta och då kan en transparent prissättning vara det bättre alternativet. Att förstå alternativen och få personliga råd när du ska välja bank, bolån och bindningstider är en av de viktigaste aspekterna av våra handläggares rådgivning.

Bunden eller rörlig bolåneränta

När du ansöker om bolån kommer du få besluta om du ska binda räntan vid tillfället under en period i upp till 10 år, eller satsa på den rörliga bolåneräntan, även kallad tremånadersräntan, för att följa förändringarna på marknaden och dra nytta av eventuella räntesänkningar. Det finns både för- och nackdelar med bunden och rörlig bolåneränta. Det är bra att jämför dessa när du ska hitta det bästa alternativet för dig och dina ekonomiska förutsättningar.

Vad är kalkylränta?

För att säkerställa att du har ekonomiska förutsättningar att täcka dina boendekostnader – inklusive ränta och amorteringar – vid kraftiga räntehöjningar, så använder bankerna en kalkylränta i sin uträkning. Kalkylräntan är en teoretisk högre räntenivå som du kan komma att få betala om marknadsräntorna stiger och som används i din KALP (kvar-att-leva-på-kalkyl).

Därför ska du förhandla om räntan på ditt bolån

Om du idag har ett bolån så är det klokt att förhandla om räntan för att se om du kan få lägre ränta än vad du har idag. När du förhandla om räntan på ditt bolån innebär det att du ser över de aktuella bolåneräntorna som bankerna erbjuder just nu och jämför hur de matchar din nuvarande ränta. Du kan välja att antingen förhandla om räntan hos din nuvarande bank eller kontakta oss på Ordna för en smidig jämförelse från flera banker.

Löser du bolånet i förtid kan du behöva betala ränteskillnadsersättning

Vill du flytta ditt bolån till en annan bank? Då kanske du blir tvungen att betala en ränteskillnadsersättning om du löser ditt bundna bolån i förtid. När du ansöker om att binda bolåneräntan under en viss tid så ingår du ett avtal med din nuvarande bank att betala en viss räntekostnad under bindningstiden. Om du väljer att flytta bolånet innan bindningstiden löper ut och därmed avslutar avtalet i förtid, kommer du eventuellt få betala något som kallas för ränteskillnadsersättning till din nuvarande bank.

en kvinna står i ett rum med stora trämöbler

Hur fungerar ränteavdraget?

Ränteavdraget på bolånet är upp till 30 procent av räntekostnaderna upp till 100 000 kr. Avdraget är en form av skattereduktion som kan ses som en rabatt på den nominella räntan och som ska stå med som ett förifyllt avdrag i deklarationen en gång per år. Det innebär att staten betalar tillbaka en del av räntekostnaderna som hör till ditt bolån i syfte att minska bolånets räntekostnader. Det är vanligt att ränteavdraget betalas ut en gång per år tillsammans med skatteåterbäringen. Du kan även välja att skattejämka. Då korrigerar du den skatt du betalar varje månad för det ränteavdrag du är berättigad att få längre fram. Enkelt uttryckt och förenklat så resulterar det i en lägre skatt per månad, och en motsvarande lägre skatteåterbäring.

Vad är nominell ränta?

Den nominella räntan visar enbart den räntekostnad du betalar när du tar ett bolån och exkluderar övriga kostnader relaterade till bolånet. Det är banken själv som bestämmer vilken nominell ränta de vill sätta utifrån din individuella situation, därför är det klokt att jämföra bolåneräntor från flera banker så du kan hitta bästa nominella boräntan för dig.

Vad är effektiv ränta?

Den effektiv ränta baseras på den nominella räntan men tar hänsyn till alla kostnader och avgifter som är förknippade med bolånet. Det kan röra sig om eventuell uppläggningsavgift och aviseringsavgift för fakturor. Den effektiva räntan påverkas också av bolånets storlek och amorteringstakt.

Dela upp ditt bolån i flera delar

Att dela upp bolånet på olika räntebindningstider handlar framför allt om riskspridning. På så sätt undviker du att hela bolånets ränta justeras på samma gång när bindningstiden löper ut. Det finns både för- och nackdelar med att dela upp bolånet i flera delar, men vilken bindningstid du bör välja, och om du ska dela upp lånet, kan bara du avgöra.

Kontakta mig angående bolån

Tack, vi har mottagit ditt meddelande!

    Vill Du Kontakta Oss?

    020-252626

    Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

    Avvikande öppettider:

    Första maj 1 maj: Stängt
    Kristi himmelfärdsdag 9 maj: Stängt
    Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

     

     

     

    info@ordnabolan.se

    Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
    Vasagatan 28, 111 20, Stockholm