Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

20 juni: 08:00 - 12:00

Midsommarafton 21 juni: Stängt

 

 

 

Vad är effektiv ränta på bolån?

När du ska jämföra bolåneräntor är det bra att titta på den effektiva räntan. Den används för att visa den faktiska kostnaden för hela bolånet under ett år och är i regel något högre än den nominella räntan.

Effektiv ränta baseras på den nominella räntan men tar hänsyn till alla kostnader och avgifter som är förknippade med bolånet. Det kan röra sig om eventuell uppläggningsavgift och aviseringsavgift för fakturor. Men den effektiva räntan påverkas också av bolånets storlek och amorteringstakt.

Skillnad mellan nominell ränta och effektiv ränta

Den effektiva räntan visar den totala kostnaden för bolånet under ett år. Den nominella räntan visar enbart räntekostnaden för bolånet. Det innebär att den nominella räntan nästan alltid är lägre. Därför är det klokt att utgå från den effektiva räntan när du jämför räntor från olika banker.

För att säkerställa att du klarar av att betala av lånet behöver du även titta på en högre bolåneränta eftersom räntan framöver kan vara högre än idag. Bankerna gör det genom att anta en kalkylränta. Längst ner i vårt ansökningsformulär har vi därför lämnat utrymme för att du ska kunna titta närmare på räntekostnaderna vid eventuell räntehöjning, som du kan se i exemplet nedan. Här har vi räknat på ett bolån på 2 500 000 kronor med en bolåneränta på 3,5 procent.

Räkna ut dina bolånekostnader om bolåneräntorna skulle höjas.

Hur räknar man ut effektiv ränta

Det kan vara väldigt krångligt att räkna ut den effektiva räntan på ett bolån på egen hand och det är inget som du behöver göra själv. Det är bankernas skyldighet att enligt konsumentkreditlagen ange den effektiva räntan för ditt bolån i dina lånehandlingar.

Säg att du har ett bolån på 2 500 000 kronor med en nominell ränta på 3,5 procent och med en rak amortering på 2 procent. Du har en uppläggningsavgift på 395 kronor och en förväntad aviavgift på 29 kronor varje månad. Den effektiva räntan av hela bolånet blir då 3,52 procent under ett år.

Vill du ha hjälp med bolånet? Våra handläggare finns ett samtal bort

Våra bolånehandläggare är alltid ett telefonsamtal bort om du behöver råd när det kommer till kostnaderna runt ditt bolån, inklusive den effektiva räntan. Det viktigaste du ska tänka på när det kommer till bolånekostnaderna är att din ekonomi håller och KALP-kalkylen ser god ut. Prata med oss om du är det minsta osäker eller bara vill diskutera bolåneräntor med en expert.

  Vill Du Kontakta Oss?

  020-252626

  Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

  Avvikande öppettider:

  20 juni: 08:00 - 12:00

  Midsommarafton 21 juni: Stängt

   

   

   

  info@ordnabolan.se

  Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
  Vasagatan 28, 111 20, Stockholm