Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 17:00

Vad är ränteavdrag?

Ränteavdrag är en form av skattereduktion där du får göra avdrag för dina räntekostnader. Man kan säga att det är en rabatt som du får på den ränta som du betalar på ditt lånade kapital. Det betyder alltså att du får tillbaka pengar på dina räntekostnader.

Men ränteavdraget gäller inte bara bolån. Du kan göra ränteavdrag även på andra lån om du har ett underskott av kapital. Det vill säga om dina ränteutgifter är högre än dina totala kapitalinkomster. Men det finns undantag även här. Ränteavdraget gäller inte för till exempel studielån från CSN.

Vi går igenom vad ränteavdrag på bolån innebär och hur det fungerar.

Vad är ränteavdrag på bolån?

Ränteavdrag på bolån innebär att du får göra avdrag för dina räntekostnader som är kopplade till ditt bolån. Det innebär att staten betalar tillbaka en del av dina räntekostnader. Men det inkluderar inte amortering.

Ränteavdraget för bolån betalas vanligtvis ut en gång per år tillsammans med skatteåterbäringen. Syftet med ränteavdraget är att minska bolånets räntekostnader och göra det billigare att låna pengar till bostad.

Hur fungerar ränteavdrag på bolån?

Ränteavdraget innebär att kan få tillbaka upp till 30 procent på räntekostnaderna upp till 100 000 kronor per år. För räntekostnader som är över 100 000 kronor per år kan du få tillbaka 21 procent.

Ränteavdraget för bolån hanteras oftast automatisk. Vid årets slut skickar långivaren ut kontrolluppgifter om ditt bolån. Där står det hur mycket du har betalat i ränta. Dessa uppgifter skickas till Skatteverket. De uppgifterna tas sedan med i din deklaration. Det är viktigt att du kontrollerar uppgifterna i deklarationen så att de stämmer. Men för att få göra ränteavdrag måste du uppfylla några grundläggande krav.

Krav du måste uppfylla för att få göra ränteavdrag

  • Du måste ha betalat skatt under året. Hur mycket pengar du får tillbaka i ränteavdrag beror på hur mycket skatt du har betalat under taxeringsåret.
  • Du måste ha betalat ränta under året. För att få ränteavdrag måste du ha betalat ränta under taxeringsåret.
  • Du måste stå som betalningsansvarig på hela eller delar av bolånet.
  • Räntekostnaderna måste vara högre än 1 000 kronor

Det kan vara bra att veta att ränteavdraget styrs av andra skattereduktioner. Det finns olika skattereduktioner och allt sker enligt en turordning. Hur mycket du får tillbaka i ränteavdrag beror på om det finns någon skatt kvar att reducera bort efter turordningen. Du kan läsa mer om turordningen på Skatteverkets sida om Skattereduktioner.

Kan jag jämka och betala mindre i skatt?

Du kan göra ränteavdrag genom skattejämkning. Du ansöker enklast om jämkning genom att fylla i en ansökan om att jämka direkt på Skatteverkets hemsida om Jämkning. Där fyller du i de uppgifter som efterfrågas och när Skatteverket har godkänt din ansökan lämnar du den till din arbetsgivare. På så vis så betalar du mindre skatt varje månad. Men du får å andra sidan tillbaka mindre pengar i skatteåterbäring.

Kan man flytta ränteavdrag mellan sambos?

Ja, ni kan flytta ränteavdraget mellan er. Vanligtvis fördelas ränteavdraget lika mellan de båda parterna som står på bolånet. Men om en av er betalar mer i ränta än den andra kan ni justera fördelningen av bolånet hos banken. Banken ger i sin tur uppgifterna till Skatteverket så att rätt information finns med i er deklaration.

Exempel: Om ni två personer som står på bolånet fördelas räntan lika mellan båda låntagarna. De betalar då 50 procent var i ränta. Om en person står på en större del av bolånet och betalar mer kan ni ändra ränteavdraget mellan varandra utifrån vad var och en betalar. Ni kontaktar bara banken direkt så justerar de ränteavdraget så att Skatteverket får rätt uppgifter.

Du får göra ränteavdrag på ditt bolån. Deklaration, ett par glasögon och flera andra papper som ligger i en utspridd hög på ett bord.