Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Bunden eller rörlig ränta på ditt bolån

Den rörliga boräntan, även kallad tremånadersräntan, följer förändringarna på marknaden. Om din bank höjer eller sänker räntorna, kommer den rörliga räntan anpassas därefter. En fast ränta, eller bunden ränta, är däremot densamma under den tid du binder bolånet. I dagsläget kan du binda bolåneräntan i upp till 10 år.

Oavsett om du ska omförhandla ett bolån eller ansöka om ett nytt så är det bra att förstå vad de olika bindningstiderna innebär för ditt bolån. Du kan välja rörlig eller bunden ränta, eller en kombination av båda.

Vad är rörlig ränta?

Den rörliga bolåneräntan går även under namnet tremånadersräntan då man binder den aktuella räntan vid tillfället i tre månader. Men då bindningstiden är så pass kort refererar man till den som rörlig. När bindningstiden sedan löper ut var tredje månad uppdateras räntan till den som banken erbjuder vid tillfället.

Fördelar och nackdelar med tremånadersräntan

När det kommer till tremånadersräntan finns det både för- och nackdelar att ha i beaktning när du jämför de två alternativen.

Fördelar med rörligt

  • Du har mer flexibilitet när det kommer till att säga upp lånet
  • Om du behöver lösa bolånet i förtid, exempelvis vid en bostadsförsäljning eller vid flytt av bolån till annan bank, så behöver du inte betala ränteskillnadsersättning
  • Om det sker några räntesänkningar så kommer du kunna ta del av dem
  • Historiskt sett har den rörliga räntan varit lägst över tid, men allting handlar om när du binder räntan och vilken timing du har i förhållande till marknaden
  • Rörlig ränta är bäst när räntorna sjunker eller står stilla

Nackdelar med rörligt

  • Den rörliga räntan medför en risk i och med att du kan få ökade räntekostnader om marknadsräntorna höjs
  • Du har inte samma kontroll över dina räntekostnader

Vad är bunden ränta?

En bunden ränta är ett alternativ som är konstant under hela bindningstiden, oavsett om marknadsräntan höjs eller sänks. Ditt bolån förblir orört och din räntekostnad är densamma under hela perioden. Bindningstiden för en bunden ränta kan variera upp till 10 år beroende på vad du väljer.

Kan man flytta bolån om man har bunden bolåneränta?

Självklart kan du det, men du behöver vara medveten om att det kan medföra extra kostnader. När du binder bolåneräntan så ingår du ett avtal med banken att betala en viss räntekostnad under en bestämd tid. Väljer du att lösa bolånet innan bindningstidens slut för att flytta till en annan bank så kommer du eventuellt att få betala en ränteskillnadsersättning. Om du får bra villkor och en låg bolåneränta hos den nya banken kan det löna sig att lösa lånet hos din nuvarande bank och betala ränteskillnadsersättning. Men se till att räkna på det innan du tar ditt beslut och ta gärna hjälp av våra handläggare om du behöver.

Fördelar och nackdelar med bunden ränta

Precis som för den rörliga räntan så finns det både för- och nackdelar med att binda räntan. Jämför dessa när du ska hitta det bästa alternativet för dig och dina ekonomiska förutsättningar.

Fördelar med bundet

  • Du får bättre kontroll över dina räntekostnader då du binder en och samma ränta över en period upp till 10 år
  • Din bolåneränta förblir densamma under hela bindningstiden oavsett om marknadsräntorna höjs
  • Ditt bolån sköter sig själv vilket innebär att du inte behöver se över bolånet lika ofta

Nackdelar med bundet

  • Du låser bolåneräntan under en period
  • Om det sker några räntesänkningar kommer du inte kunna ta del av de
  • Om du behöver lösa bolånet i förtid, exempelvis vid en bostadsförsäljning eller vid flytt av bolån till annan bank, så kommer du eventuellt behöva betala en ränteskillnadsersättning till din nuvarande bank

Dela upp bolånet i olika bindningstider

Du kan välja att kombinera och dela upp bolånet i olika bindningstider med både rörlig och bunden ränta. På så sätt sprider du riskerna och skapar en trygghet. Väljer du att dela upp bolånet med olika bindningstider är det bra att säkerställa att de inte löper ut vid samma tidpunkt. Då kan du hamna i ett komplicerat läge där samtliga räntor behöver bindas på nytt under samma ränteläge.

Våra bolånehandläggare ger personlig rådgivning för att hitta rätt bolåneränta för dig

Det viktigaste du ska ta med dig från detta är att alltid utgå från dina individuella ekonomiska förutsättningar och välja den bolåneränta och bindningstid som ger dig bäst kontroll över dina boendekostnader. Får du ekonomin att gå ihop och KALP-kalkylen ser god ut, så har du hittat det alternativ som passar din situation bäst.

Är du det minsta osäker över de två olika ränteformerna så ska du ta upp telefonen och ringa oss idag. Våra bolånehandläggare finns tillgängliga att svara på alla dina frågor om bolåneräntor. Tillsammans reder vi ut om du ska binda räntan, satsa på rörligt eller dela upp bolånet med en kombination av de två.

    Vill Du Kontakta Oss?

    020-252626

    Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

    info@ordnabolan.se

    Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
    Vasagatan 28, 111 20, Stockholm