Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 17:00

Vad är nominell ränta på bolån?

Den nominella räntan visar enbart den räntekostnad du betalar när du tar ett bolån. Det är banken själv som bestämmer vilken nominell ränta de vill sätta och den nominella ränta som du kan förväntas få för ditt bolån meddelas i samband med ansökan.

Nominell ränta är ett grundläggande begrepp som talar om räntekostnaden för ett bolån, men kan även gå under begreppen ränta och räntesats. Oftast pratar man om nominell ränta i samband med lån, men den kan även syfta till den avkastning du får på ett sparkonto. Den nominella räntan visar bara själva bolåneräntan för lånet, men övriga kostnader exkluderas.

Vad är skillnaden mellan nominell ränta och effektiv ränta?

Det är viktigt att notera att det finns andra faktorer som kan påverka den totala kostnaden för ett bolån. Den nominella räntan exkluderar nämligen eventuella kostnader relaterade till bolånet som kan tillkomma utöver räntekostnaden. Exempelvis eventuell upplåtelseavgift och aviavgift för fakturor. Det kallas för effektiv ränta. Bankerna tar med dessa eventuella kostnader i sin beräkning när de tar fram den effektiva räntan i samband med din bolåneansökan. Enligt konsumentkreditlagen är det bankernas skyldighet att ange den effektiva räntan för ditt bolån.

Av den anledningen är det bra att titta på både nominell ränta och effektiv ränta när du jämför olika bolåneräntor. Då får du en helhetsbild över bolånet och hur mycket det kan komma att kosta i det långa loppet.

Räkna ut din nominella ränta för att ta reda på dina räntekostnader

Den nominella räntan syftar till att räkna ut räntekostnaden för bolånet per år och månad. Uträkningen i exemplet nedan utgår från ett lån på 3 000 000 med bunden ränta på 3,5 procent och en bindningstid på 1 år.

Exempel: Du har ett bolån på 3 000 000 kronor. Den nominella räntan är 3,5 procent. Det ger dig en räntekostnad på 3 000 000 kronor x 0,035 = 105 000 kronor per år. Per månad blir det 8 750 kronor i räntekostnader för bolånet.

Utöver detta tillkommer bankernas uppläggningsavgift och eventuell aviavgift. För att få en överskådlig blick av lånets totalkostnad tittar man alltså på den effektiva räntan.

I detta exempel får vi dessutom en räntekostnad som är över 100 000 kronor per år. Då kan man få skattereduktion som är ett ränteavdrag på bolånet. Du kan få upp till 30 procent på räntekostnaderna upp till 100 000 kronor, och 21 procent av räntekostnaderna över 100 000 kronor.

Jämför bankers bolåneränta för att hitta den bästa nominella räntan

Den nominella räntan kan variera mellan olika banker, men även din ekonomi, sysselsättning och kreditvärdighet lägger grunden för vilken nominell ränta du blir erbjuden.

Därför är det klokt att jämföra bolåneräntor när du ska omförhandla ett befintligt bolån eller ansöka om ett nytt. Den nominella räntan är din grund i denna jämförelse och är den ränta du ska utgå ifrån när du väger två eller flera alternativ mellan varandra.

  Vill Du Kontakta Oss?

  020-252626

  Måndag - Fredag: 08:00 - 17:00

  info@ordnabolan.se

  Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
  Vasagatan 28, 111 20, Stockholm