Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

20 juni: 08:00 - 12:00

Midsommarafton 21 juni: Stängt

 

 

 

Vad är kalkylränta?

Kalkylränta är den ränta som bankerna räknar med att du ska kunna betala om räntan på bolån stiger.

Bankerna använder kalkylräntan för att se hur höga räntekostnader du klarar av att betala om räntan stiger. Genom kalkylräntan kan banken alltså bedöma om dina inkomster täcker boendekostnaderna om räntan stiger.

Hur hög är kalkylräntan?

Kalkylräntan för bolån ligger mellan 5 och 8 procent. Generellt sett använder bankerna en schablonberäkning som bygger på deras egen femårsränta och lägger till två till tre procent. Men det stämmer inte riktigt eftersom kalkylräntan är högre än så. Med den beräkningen skulle dagens kalkylräntan ligga på runt 4 procent eftersom femårsräntan hos de flesta bankerna ligger under 2 procent.

Hur påverkar bankens kalkylränta mitt bolån?

Kalkylränta ligger mycket högre än dagens bolåneräntor. Det gör att bankernas beräkning på hur mycket du kan få låna blir mindre när de räknar på kalkylräntan än den verkliga räntan. Men kalkylräntan kan skilja mellan olika banker. Därför kan det skilja i hur mycket du får låna mellan olika banker.

Exempel: Bolån 2 miljoner kronor. Dagens ränta ligger på 2 procent. Det ger en räntekostnad på 3 333 kronor per månad. Efter ränteavdrag blir månadskostnaden 2 333 kronor. Bolån med kalkylränta på 7 procent ger en räntekostnad på 11 666 kronor. Efter ränteavdrag blir månadskostnaden 8 467 kronor.             

Det är en stor skillnad och det krävs att du har utrymme i din ekonomi för att klara av en så pass stor räntehöjning. Ju större lån du har desto mer påverkas du eftersom summan blir mycket högre. Men även de som har mindre lån påverkas också.

Kalkylräntan och KALP påverkar bolånets storlek

När bankerna beräknar hur mycket du får låna tittar de på kalkylräntan och på kvar-att-leva-på-kalkylen. I kvar-att-leva-på-kalkylen ingår inkomster, kostnader för lånet, driftskostnader för bostaden, andra skulder och levnadskostnader

För att bli beviljad ett bolån måste du klara av att betala kalkylräntan. Kalkylräntan som vi räknar med ligger mellan fem och sju procent. Och, du måsta ha tillräckligt mycket pengar kvar att leva på efter att alla kostnader är betalda.  

 

En man och en kvinna sitter i en bil och och pratar om kalkylränta för bolån