Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

Första maj 1 maj: Stängt
Kristi himmelfärdsdag 9 maj: Stängt
Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

 

 

 

Snittränta och listränta på bolån

Snittränta på bolån är den genomsnittliga räntan som låntagare fått för sina bolån under en viss månad och för en specifik bindningstid. Snitträntan används ofta vid de tillfällen där man behöver och vill jämföra olika bolåneräntor för att få en uppfattning om hur olika bankers boräntor sett ut över tid. På så sätt vet du på ett ungefär vad din förväntade ränta skulle kunna hamna på.

Genomsnittsräntan är ett medelvärde av bankens alla boräntor

Snitträntan på bolån beräknas genom att man tar värdet av alla räntor som låntagare fått via en bank och hittar den genomsnittliga räntan som erbjudits. Detta innebär att snitträntan kan variera beroende på hur många lån som ingår i beräkningen och hur stora räntorna på dessa bolån är. Snitträntan redovisas alltid på månadsbasis och alltid en månad i efterhand.

Det är viktigt att komma ihåg att snitträntan på bolån endast ger dig en uppfattning om vilken genomsnittsränta andra låntagare fått på sina bolån under en viss månad och för en specifik bindningstid. Den bolåneränta du sedan får kan därför vara högre eller lägre än den snittränta banken visar.

Vad är snittränta på bolån?

Syftet med snitträntan för bolån är att visa vad låntagare hos en specifik bank fått i ränta bakåt i tiden, en månad i efterhand. Den speglar var bolånekunderna förhandlat i rabatt hos sin bank. Listräntor däremot fokuserar på de aktuella bolåneräntorna som gäller just nu före bankens ränterabatt.

Vad är listränta?

Listräntan, som även kan kallas för listpris, är alltså bankens ordinarie bolåneränta som de annonserar för sina bolån. Listräntan är den högsta räntan du kan få hos en bank. Bankerna utgår från listräntan när de sätter din bolåneränta utifrån din individuella situation. Utifrån bankens bedömning så kan din ränta därför bli lägre än listräntan.

Vad kan jag få för bolåneränta?

Det är flera faktorer som påverkar hur din boränta sätts. Däribland din ekonomiska situation och bolånets storlek i förhållande till bostadens värde.

Jämför snitträntan och ta beslut om nästa steg i din bolåneprocess

För att hitta den bästa räntan för dig behöver du jämföra alternativen på marknaden. Då ser du vilken snittränta andra låntagare har fått och kan se hur din nuvarande ränta eller ett ränteerbjudande står sig mot snittet. Kanske ska du omförhandla din ränta eller byta bolån för att få en boränta som ligger i linje med snittet?

Vad blir nästa steg?

Det kan vara skönt att diskutera sådana här frågor med en expert. Därför kan du alltid kontakta våra bolånehandläggare för att få personliga råd om ditt nästa steg. Att prata med oss kostar ingenting. Vi får betalt av bankerna, inte av dig som bolånekund. Välkommen att höra av dig och prata bolåneräntor med oss.

  Vill Du Kontakta Oss?

  020-252626

  Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

  Avvikande öppettider:

  Första maj 1 maj: Stängt
  Kristi himmelfärdsdag 9 maj: Stängt
  Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

   

   

   

  info@ordnabolan.se

  Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
  Vasagatan 28, 111 20, Stockholm