Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
En del av Svensk Fastighetsförmedling

Ringa oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag 08:00 - 18:00

Lördag - Söndag 10:00 - 16:00

Vad är amorteringsunderlag?

Ett amorteringsunderlag är ett dokument som visar hur mycket du amorterar på ditt bolån. Det visar hur din nuvarande bank har räknat på ditt bolån när de har beräknat hur mycket du måste amortera.

För att kunna flytta ditt bolån till en annan bank måste du ha ett amorteringsunderlag. Enligt amorteringskraven måste alla banker få ett amorteringsunderlag innan de kan flytta över ditt bolån. Den nya banken kommer därför att kräva ett amorteringsunderlag.

Hur beställer jag ett amorteringsunderlag?

Du måste själv beställa ett amorteringsunderlag genom att kontakta din nuvarande bank och säga att du vill ha ett amorteringsunderlag. Rutinerna kring hur du beställer kan variera mellan olika banker. Det vanligaste är att du får prata med din handläggare på din bank. Därefter skickas amorteringsunderlaget till dig.

Hur lång tid tar det att få ett amorteringsunderlag?

Det varierar mellan olika banker. Det kan ta alltifrån ett par dagar upp till en vecka att få ett amorteringsunderlag. Anledningen till att det kan ta lite längre tid är för att banken vill se om de kan ge dig ett bättre erbjudande för att behålla dig som bolånekund.

Vad innehåller ett amorteringsunderlag?

Ett amorteringsunderlag innehåller all information om ditt bolån hos din nuvarande bank och de beräkningar som banken gjort för att fastställa dina amorteringsvillkor. I amorteringsunderlaget står det hur mycket du amorterar. Det gäller både amortering enligt amorteringskravet men även frivillig amortering.

Amorteringsunderlag innehåller bland annat

  • Värdet på bostaden
  • När värdet på bostaden fastställdes
  • Skuld som omfattas av amorteringskravet
  • Skuld som omfattas av skärpt amorteringskrav
  • Storleken på din amorteringsgrundande skuld
  • Skuld som inte omfattas av amorteringskravet
  • Total amortering på bostaden per månad

Hur påverkas mitt bolån om jag byter bank?

Genom att byta bank kan du sänka dina räntekostnader. Men innan du byter bank bör du kontrollera om du har bundit räntan på någon del av ditt bolån. Om du har bundit räntan kan du nämligen behöva betala ränteskillnadsersättning. Du bör ta reda på hur mycket du måste betala i ränteskillnadsersättning innan du ansöker om att flytta ditt bolån.

När du byter bank kan det kan hända att du får ett erbjudande med lägre ränta från din nuvarande bank. Men var noga med att kontrollera att erbjudandet gäller under en längre tid och att det inte bara är en ränterabatt som gäller under en begränsad tid.