Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

Första maj 1 maj: Stängt
Kristi himmelfärdsdag 9 maj: Stängt
Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

 

 

 

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked på hur stort bostadslån du kan få utifrån din ekonomi. Du behöver ha ett lånelöfte för att kunna delta i en budgivning. Vissa mäklare kan till och med kräva att du har ett lånelöfte för att få delta i budgivningen. Det är ett sätt att visa att du är seriös både för mäklaren och säljaren. Det är även en trygghet för dig eftersom du vet hur mycket pengar du har möjlighet att låna.

Ett lånelöfte visar hur mycket du kan få i bolån. Men, tänk på att ett lånelöfte inte är samma sak som att få ett bolån. Du är alltså inte garanterad att få samma belopp i bolån som du fick i lånelöfte. Anledningen är att bolånet är kopplat till bostaden och banken vill försäkra sig om att bostadens värde täcker minst 85 procent av bolånet.

Vad kollar banken vid lånelöfte?

Banken tittar på din ekonomi, anställningsform och om du har några andra krediter eller skulder.

När du ansöker om ett lånelöfte genom oss på Ordna gör vi en bolånekalkyl för få en uppfattning om hur stort bolån som du kan ta. När du ansöker om ett lånelöfte så görs det även en kreditupplysning.

Fördelen med att ansöka om lånelöfte hos oss på Ordna är att din ansökan går ut till flera banker men det görs bara en kreditupplysning. På så sätt kan du få flera erbjudande från flera banker.

Hur länge gäller ett lånelöfte?

Ett lånelöfte gäller i tre månader. Om du inte har hittat din drömbostad innan lånelöftet har gått ut får du ansöka om ett nytt lånelöfte. En del av de banker som vi samarbetar med vill att du gör en ny ansökan. Du måste även ansöka om ett nytt lånelöfte om din ekonomi förändras.

Vad är det för skillnad på lånelöfte och bolån?

Ett lånelöfte är indikation på hur stort bolån du kan ta utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Ett lånelöfte är inte bindande och även om banken har beviljat ett lånelöfte så kan de neka dig bolån om de anser att bostadens värde är mindre än vad den kostar att köpa.

Hur beräknas ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är individuellt och beräknas utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Men det finns flera faktorer som vi tittar på när vi beräknar ett lånelöfte.

Det här tittar vi på när vi beräknar lånelöfte

  • Inkomst. Du behöver ha en svensk stadigvarande inkomst.
  • Anställningsform. Det är viktigt att du kan visa ett arbetsgivarintyg som styrker din anställningsform. Vi accepterar alla anställningsformer men det kan skilja lite mellan de bankerna som vi samarbetar med.
  • Krediter och skulder. Kreditkort, privatlån, CSN-lån eller andra skulder räknas också med när vi beräknar lånelöfte. Om du har outnyttjade krediter är det bra att avsluta dem innan du ansöker om bolån.
  • Hushållets storlek. Vi tittar på hur många ni är som bor i hushållet och om det finns barn under 18 år för att inkomsterna ska kunna täcka samtliga levnadskostnader.
  • Kalkylräntan. Kalkylräntan görs för att se om din ekonomi klarar av en eventuell räntehöjning. Kalkylräntan som vi räknar på ligger mellan fem och sju procent.

Tänk på att ett lånelöfte bara är ett preliminärt besked på hur mycket du får låna. Se till att ha alla dokument godkända från banken innan budgivningen. Då vet du hur mycket du kan få i bolån och du kan känna dig trygg när det är dags att vara med i budgivningen.

    Vill Du Kontakta Oss?

    020-252626

    Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

    Avvikande öppettider:

    Första maj 1 maj: Stängt
    Kristi himmelfärdsdag 9 maj: Stängt
    Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

     

     

     

    info@ordnabolan.se

    Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
    Vasagatan 28, 111 20, Stockholm