Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 17:00

Vad är amortering?

Amortering är det belopp som du betalar av på ditt bolån. Ju mer du amorterar desto mindre blir din skuld och dina räntekostnader minskar. Rak amortering är den vanligaste amorteringsformen för bolån. Vid rak amortering betalar du tillbaka på ditt bolån med en fast summa vid varje återbetalningstillfälle, exklusive ränta.

Hur mycket bör man amortera på bolån?

Du måste amortera minst 1 procent enligt amorteringskravet. Det innebär att bolån som har en belåningsgrad mellan 50 och 70 procent måste amortera minst 1 procent per år på det totala lånebeloppet.

Bolån som har en belåningsgrad på mellan 70 och 85 procent måste amortera minst 2 procent per år på det totala lånebeloppet.

Om du dessutom har ett bolån som är större än 4,5 gånger hushållets totala årsinkomst innan skatt måste du amortera ytterligare 1 procent.

Men utöver amorteringskravet är det helt upp till dig om du vill amortera mer. Ju mer du amorterar desto snabbare minskar din skuld. Minskad skuld innebär också minskade räntekostnader.

Kan jag amortera extra?

Ja du kan amortera extra men tillvägagångssättet kan skilja mellan olika banker. Vanligtvis måste du ta kontakt med banken innan du gör en extra amortering. Om du har lån med bunden ränta kan du behöva betala en ränteskillnadsersättning.

Hur kan jag minska amortering på mitt bolån?

Du kan minska amorteringen genom att amortera mer. Ju mer du amorterar desto snabbare minskar din skuld. Du kan även minska amorteringen genom att värdera om bostaden. Har din bostad stigit i värde blir din belåningsgrad mindre. En lägre belåningsgrad kan alltså betyda att du inte behöver amortera lika mycket eller inte alls beroende på hur mycket din belåningsgrad har minskat. Om du inte har värderat bostaden under de senaste fem åren, kan det vara dags att det.

Är du nyfiken på om din bostad har ökat i värde? Då ska du ta kontakt med Svensk Fastighetsförmedling för att värdera din bostad på nytt. Du kommer i kontakt med en lokal mäklare som har stenkoll på marknaden i ditt område och som ger en realistisk värdering av bostaden utifrån den lokala marknaden. Om du vill omförhandla ditt bolån så krävs det ett skriftligt värderingsintyg som du kan få av en mäklare. Det kostar mellan 1 500 och 2 500 kronor.

 

Ett trähus med ljusblå färg på fasaden och tre fönster i olika storlekar som är vita. Ett fönster är öppet och man kan se en mamma och hennes dotter skratta.