Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 17:00

Gröna bolån – Ordna ränterabatt med ett grönt bolån

En liten pojke med mönstrad tröja och blå byxor vattnar en blomrabatt med en vattenkanna av stål.

Grönt är skönt, inte minst när man talar om sköna bolånebeslut som kan ge ränterabatt på bolånet. Idag finns det flera banker som erbjuder så kallade gröna bolån, vilket innebär en rabatterad boränta till dig som bor i en energieffektiv bostad. Läs vidare för att se om du kan ta del av den gröna ränterabatten.  

Vad är gröna bolån?

För att bidra till minskad energianvändning och uppmuntra till ett mer klimatsmart hem erbjuder flera banker gröna bolån. Ett grönt bolån innebär en rabatterad boränta till de som köper eller äger en bostad som uppnår en viss energiklass enligt Boverkets energiklassificering. Bankerna, i sin tur, finansierar lånen via så kallade gröna obligationer.

Fun fact om hur energiförbrukningen är fördelad i Sverige

Våra bostäder står för ca 40% av all energianvändning i Sverige. Det är en hög andel av Sveriges energikonsumtion som går till att värma våra hem. Gröna bolån är ett incitament till att välja mer energieffektiva bostäder eller göra energisparande förbättringar i ens nuvarande hem. Ofta är nyproducerade bostäder mycket energieffektiva, det kan handla om energisnåla vitvaror, solceller, snålspolande blandare eller FTX-ventilation som återanvänder energin i bostaden. Men även äldre hus kan ha bra energiklass om de till exempel har utrustats med bergvärme eller solceller.

Vad krävs för att få grönt bolån?

Oavsett om du ska ansöka om ett nytt bolån eller redan har ett lån på din bostad så kan ett grönt alternativ vara aktuellt för dig. Om du har ett bolån så kan vi hjälpa dig att flytta det till en bank som erbjuder ett grönt bolån. Men det krävs såklart att din bostad uppfyller vissa krav. Kraven är följande:

Din bostad har energiklass A eller B (i vissa fall kan du få avdrag även för energiklass C) enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014. Vilken energiklass din bostad har framgår i energideklarationen.

En del banker accepterar även följande certifieringar:

 • Ett Svanenmärkt hus enligt Miljömärkning Sverige.
 • En guld- eller silvercertifierad miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council.
 • Ett certifierat passivhus.

Osäker på om du kan ta del av det gröna bolånet? Då ska du kontakta oss. Vi hämtar uppgifterna om din bostad från Boverket och om det framgår av din energideklaration att din bostad har energiklass A, B eller C, så kommer vi prata mer om hur det går till att få ränterabatt på ditt bolån.

Bostäder med energiklass A och B ger ränterabatt på bolånet

Det finns sju energiklasser mellan A till G. Varje energiklass utgår från Boverkets riktlinjer för vad som är en accepterad energiprestanda baserad på byggnadstyp, om den värms upp med el eller inte, samt var i Sverige byggnaden är belägen. Hur väl byggnaden står sig mot detta framgår sedan av den angivna energiklassen. Ju lägre energiklass, desto bättre energianvändning har bostaden.

Hur mycket ränteavdrag kan jag få på mitt bolån?

Med gröna bolån kan du som bor i en bostad med energiklass A eller B få ett ränterabatt på 0,10%. Vissa banker erbjuder dessutom dig som bor i en bostad med energiklass C en ränterabatt på 0,05%.

Räkneexempel räntekostnad för bolån: Du har idag ett bolån på 3 miljoner kronor. Din ränta utan ränterabatt är 4 procent. Det ger dig en räntekostnad på 3 000 000 kronor x 0,04 = 120 000 kronor per år. Räntekostnaden per månad blir då 120 000 kronor / 12 = 10 000 kronor.

Räkneexempel med grönt bolån: Du har idag ett bolån på 3 miljoner kronor. Din ränta med ränterabatt på bolånet är 3,9 procent. Det ger dig en räntekostnad på 3 000 000 kronor x 0,039 = 117 000 kronor per år. Räntekostnaden per månad blir då 117 000 kronor / 12 = 9 750 kronor.

Med en ränterabatt på 0,10 procent sparar du 250 kronor i månaden, på ett år blir det totalt 3 000 kronor som du kan spendera på annat.

Hur får jag ett grönt bolån?

För att få ta del av rabatten som ett grönt bolån ger så behöver din bostad uppnå energiklass A, B eller i vissa fall C samt ha en giltig energideklaration som utfärdats 2014 eller senare. Hos vissa banker dras rabatten av automatiskt om man uppfyller kraven, men är du osäker kan du kontakta någon av våra bolånehandläggare. Då kan vi dessutom ta reda på hur mycket du får låna, jämföra de olika alternativen och räkna på räntekostnaderna när du ska ansöka om bolån. Om du har ditt nuvarande bolån hos en annan bank är det inget hinder för att få ett grönt bolån. Då kan du flytta bolånet till den bank som erbjuder det gröna alternativet. Och självklart hjälper vi till med det också.

Vad erbjuder Ordna för ränta nu?

Bankerna bestämmer räntan baserat på dina individuella förutsättningar och det vi adderar genom ansökningsprocessen. Vilken bolåneränta du får baseras bland annat på belåningsgraden, dina ekonomiska förutsättningar och i vissa fall t.ex. om du har pensionssparande med banken. Våra banker har historiskt haft marknadsledande räntor. För dagsaktuella räntor hänvisar vi dig till de översta frågorna under Frågor och svar. Vill du ansöka om ett bolån gör du det här.

  Vill Du Kontakta Oss?

  020-252626

  Måndag - Fredag: 08:00 - 17:00

  info@ordnabolan.se

  Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
  Vasagatan 28, 111 20, Stockholm