Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 09:00 - 17:00

Vad är en energideklaration?

Två kvinnor sitter på en säng med en brun liten hund och pratar om vad en energideklaration är för något.

En energideklaration är en sammanställning av din bostads energiprestanda och hur väl bostaden uppfyller Boverkets krav för en accepterad energiförbrukning. Sedan 2006 är det ett måste för bostadshus och villor att ha en energideklaration. I den framgår bland annat bostadens energiklass samt om det finns förslag på åtgärder för att förbättra energiförbrukningen.

Det är bra att läsa på om energianvändningen i huset, inte minst för att se över dina möjligheter att spara el och sänka eventuella energikostnader. Du får dessutom bättre förståelse över hur din bostad står sig jämfört med andra, liknande, hus när det kommer till bostadsyta, läge och accepterad energiprestanda. Vad har exempelvis dina grannar gjort för att förbättra deras energiprestanda? Kanske kan du inspireras till framtida renoveringar som sparar energi, som att utrusta huset med bergvärme.

Ta reda på din energiklass med en certifierad energiexpert

En energideklaration ska upprättas av en oberoende certifierad energiexpert. Denna yrkesgrupp är experter när det kommer till området energi och vet hur man kan förbättra energiförbrukningen utifrån de förutsättningar som finns i bostaden. En energiexpert besiktar hela bostaden och sammanställer alla viktiga nyckeltal, åtgärdsförslag och nyttig information som du sedan kan ta del av i energideklarationen.

Hur länge är en energideklaration giltig?

Från det att bostadens energideklaration registreras är den giltig i 10 år. Har du gjort några större, omfattande renoveringar inom denna 10-årsperiod är det bra att på nytt anlita en certifierad energiexpert för att genomföra en ny besiktning. Då säkerställer du att du alltid har en uppdaterad energideklaration och energiklass.

Energideklarationen används dessutom som underlag av vissa banker när man ska diskutera gröna bolån. Framgår det att din bostad har energiklass A, B och vissa fall även C, så har du möjlighet att få ränterabatt med upp till 0,10 procent på bolånet, om banken erbjuder det gröna alternativet.

Vad kostar det att göra en energideklaration

Det är svårt att säga exakt vad det skulle kosta då det baseras på byggnadstyp, vart i Sverige bostaden är belägen och vilken energiexpert du anlitar. Du bör räkna med en kostnad från 2 000 till 5 000 kronor. Vårt tips är att jämföra olika aktörer och välja den som känns bäst.  Det pris du till slut betalar för en energideklaration är däremot avdragsgill vid eventuell framtida försäljning av bostaden.

Hur förbättrar man energideklarationen?

Det bästa sättet att förbättra din energideklaration är att agera på de åtgärder som energiexperten tar fram. Generellt sett så kan villaägare genomföra mer omfattande förändringar som kan påverka energiförbrukningen till det positiva. Bor du i en lägenhet är det däremot bostadsrättsföreningen som kan göra de större förändringarna som kommer påverkar hela bostadshuset. Men oavsett byggnadstyp kan du med enkla medel leva mer energisnålt och förbättra energiförbrukningen hemma.

  • Täta fönster och dörrar så att det inte drar
  • Byta ut vanliga glödlampor till LED-lampor
  • Sänk inomhustemperaturen med en grad
  • Sluta använda stand-by-funktioner och dra ut sladdar när de inte används
  • Välj vitvaror och elektronik med låg energiklass
  • Installera bergvärme eller luft/värmepump
  • Montera solceller på taket
  • Tilläggsisolera vindbjälklaget
  • Installera en frånluftsvärmepump för tappvatten
  • Snålspolande kranar
  • Använd smarta pluggar för att styra och få bättre koll på din elförbrukning

Använd din energideklaration för att omförhandla till ett grönt bolån

Om det framgår av din energideklaration att din bostad har energiklass A eller B så är det läge att omförhandla ditt bolån eller flytta det till en bank som erbjuder det gröna alternativet. Flera banker erbjuder en ränterabatt på 0,10 procentenheter till de bostadsägare vars hus har energiklass A eller B. En del banker accepterar även energiklass C och erbjuder då en ränterabatt på 0,05 procentenheter. Kontakta våra bolånehandläggare på Ordna Bolån så kommer vi tillsammans kika närmare på din bostads energiklass och, om möjligt, hjälpa dig byta till ett grönt bolån.

    Vill Du Kontakta Oss?

    020-252626

    Måndag - Fredag: 09:00 - 17:00

    info@ordnabolan.se

    Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
    Vasagatan 28, 111 20, Stockholm