Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

Första maj 1 maj: Stängt
Kristi himmelfärdsdag 9 maj: Stängt
Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

 

 

 

Förbättra husets energiklass

En liten pojke är ute i trädgården och går runt bland låga bärbuskar. Han är klädd i blå tröja, blå byxor och håller i en liten korg.

Alla byggnader har olika bra förmåga att bruka energi, något som tydligt framgår i energideklarationen. Energiklassen visar hur väl byggnaden står sig mot dagens krav för en accepterad energiprestanda och ger en indikation på vad du kan göra för att förbättra energianvändningen.

Se över din energideklaration

Alla fastigheter bör ha en uppdaterad energideklaration. Har du en giltig energideklaration upprättad 2014 eller senare framgår fastighetens energiklass utifrån de nya direktiven mellan A till G. A-C klassas som god energieffektivitet och överlag brukar nyproducerade bostäder hamna i energiklass C. Villor och äldre hus är ofta mindre energieffektiva, men det finns åtgärder att ta till för att förbättra energianvändningen och om möjligt även energiklassen.

Om du kan förbättra ditt hus energiklass till A eller B (vissa banker accepterar även energiklass C), kan du dessutom få ränterabatt på bolånet med ett så kallat grönt bolån. En win-win för både klimatet och din plånbok.

Hur mycket av energiförbrukningen kan man påverka själv?

Nu är vi inga energiexperter, men däremot så är vi experter på bolån. Tanken med bankernas gröna bolån är att bidra till mer energieffektiva bostäder och en ökad vilja bland bostadsägare att ställa om till ett mer klimatsmart hem. Bankerna finansierar dessutom de gröna bolånen med så kallade gröna obligationer. Genom att göra flera medvetna val kan du ta dig närmare ett energieffektivt boende, och förhoppningsvis med det något lägre räntekostnad på bolånet.

Om vi börjar med att se till din boendesituation så är det skillnad på hur mycket du kan påverka beroende på om du bor i villa eller lägenhet. På det stora hela så är det främst villaägare som kan påverka den egna energiförbrukningen. Då kan man bland annat installera bergvärme eller montera solceller på eget initiativ. I en lägenhet är det främst bostadsrättsföreningen som kan agera på de åtgärder som lyfts fram i energideklarationen. Men det finns ändå vissa saker du kan göra i lägenheten för att påverka energiförbrukningen. Du kan bland annat byta ut alla glödlampor till LED-lampor, dra ut sladdar när de inte används och köpa vitvaror med låg energiklass.

Hur förbättrar man husets energiklass?

Innan vi går in på hur du förbättrar husets energiklass så är det viktigt att poängtera att det inte alltid går att göra det, oavsett hur många förbättringar du gör. Du får utgå från bostadens nuvarande energiklass och förutsättningar, och jobba därefter. Vid den senaste energibesiktningen hittade den certifierade energiexperten säkert några områden med förbättringspotential. Alla dessa förslag hittar du i din energideklaration. Kika på de, se vad som är möjligt att göra här och nu, och agera därefter.

Här är några lösningar att agera på för en möjlighet att förbättra husets energiklass och sänka elförbrukningen hemma:

 • Täta fönster och dörrar så att det inte drar
 • Byta ut vanliga glödlampor till LED-lampor
 • Sänk inomhustemperaturen med en grad
 • Sluta använda stand-by-funktioner och dra ut sladdar när de inte används
 • Välj vitvaror och elektronik med låg energiklass
 • Installera bergvärme eller luft/värmepump
 • Montera solceller på taket
 • Tilläggsisolera vindbjälklaget
 • Installera en frånluftsvärmepump för tappvatten
 • Snålspolande kranar
 • Använd smarta pluggar för att styra och få bättre koll på din elförbrukning

Är din bostad i energiklass A eller B? Då kan du få ränterabatt på bolånet

Om du göra stora investeringar i bostaden med syfte att spara el och sänka dina elkostnader så kommer det gynna dig i framtiden. Det är aldrig dåligt att vara medveten kring dina konsumtionsvanor, inte minst när det kommer till din energiförbrukning. Det får en att tänka till och inse att det är bra att investera i något som är hållbart i längden.

Gör du större energiförbättringar på huset så är vår rekommendation att anlita en certifierad energiexpert för att besikta bostaden på nytt och registrera en ny energideklaration. När det är gjort och det framgår av energideklarationen att du klättrat från exempelvis energiklass C eller D till energiklass B, då ska du kontakta oss på Ordna Bolån för att ansöka om det gröna bolånet.

Kontakta mig angående bolån

Tack, vi har mottagit ditt meddelande!

Ansök om bolån

När det är dags att köpa bostad
Läs mer

  Vill Du Kontakta Oss?

  020-252626

  Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

  Avvikande öppettider:

  Första maj 1 maj: Stängt
  Kristi himmelfärdsdag 9 maj: Stängt
  Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

   

   

   

  info@ordnabolan.se

  Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
  Vasagatan 28, 111 20, Stockholm