Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

 

 

 

Thedéen gör som väntat – höjer 50 punkter

Press

Thedéen gör som väntat – höjer 50 punkter

Som väntat höjer Riksbanken styrräntan med 50 punkter till 3,0%. Något annat var inte väntat från den nytillträdda Riksbankschefen Erik Thedéen. 

 • De absolut flesta hade väntat 50 punkter
 • Beslutet fattas baserat på fortsatt hög inflationen och att Riksbanken vill försvara den svenska kronan

Riksbanken om inflationen, BNP och arbetslöshet

 • Riksbanken sänker prognosen för inflationstakten för 2023 från 9,3% till 8,6% men höjer samtidigt för 2024 från 3,0% till 3,6%
 • BNP revideras ner något för 2023, från -1,0% till -1,1% och för 2024 justerar man ner 10 punkter också, från 1,0% till 0,9%
 • Arbetslösheten förväntas nu bli 8,0% istället för tidigare väntat 7,9% under 2023, och 8,4% från tidigare 8,3% för 2024

Riksbankens pressmeddelande hittar du här.

Börjar sälja statsobligationer för att attrahera utländska investerare och stärka kronan

Riksbanken planerar att från april 2023 börja sälja av värdepappersinnehav i snabbare takt. Man kommer att sälja statsobligationer till ett värde om 3,5 miljarder svenska kronor per månad.

Som förväntat men ändå en glimma av hopp

– Jag gläds åt att läsa kommentaren kring att man vill sälja obligationer i snabbare takt. Det visar att Riksbanken har tagit till sig av kritiken från marknaden och använder andra verktyg som banken har till sitt förfogande för att stärka den svenska kronan, säger Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån.

Problemet med en svagare krona är att vi importerar till högre priser vilket driver inflationen högre. Svenskar har förhållandevis mycket lån och räntehöjningar slår därför mycket hårt mot låntagarna och deras konsumtionsvanor. Eftersom många har haft bundna räntor så har inte effekterna av höjda räntor slagit fullt ut ännu och därför hade vi gärna sett 0,25% höjning av styrräntan.

– Vi förstår att Erik Thedéen inte vågar fatta ett annat beslut när alla väntade sig 0,5%, säger Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån. Nu skickar Thedéen en signal som ny Riksbankschef att han på allvar menar försvara kronan genom att sälja statsobligationer i snabbare takt samtidigt som han minsann kan höja räntan kraftigt. Det är ett smart kommunikativt drag som tyvärr för med sig en hög kostnad för Sveriges nästan tre miljoner bostadsägare.

Riksbanken höjer inflationsprognosen något. Samtidigt ser vi fallande priser på många insatsvaror. Kaffe är ner 29% från toppen i svenska kronor, havre ner 40%, mjölk 2%. Samtidigt rapporterade SCB i december att kaffepriserna i butiker var upp 40%, bröd 17% och mjölken 36%.

– Jag är övertygad om att inflationen kommer falla tillbaka mycket snabbt och överraska marknaden och tydligen Riksbanken också, fortsätter Hemad Razavi. Vi ser tydliga tecken på smygflation där omotiverade prishöjningar göms bakom en allmän inflationshysteri och en svagare krona. Det kommer synas av konsumenterna och det sker nu. Priserna kommer därför falla snabbare än väntat – inte minst också för att Sverige har haft relativt sett mycket högre inflation än jämförbara länder. Dessutom så kommer effekten av räntehöjningar slå fullt ut först nu. Det kommer ha en kraftigt dämpande effekt på konsumtionen och därmed inflationen. Dessutom rasar vissa insatsvaror i pris. Jag skulle inte bli förvånad om tonläget från Thedéen är helt annorlunda vid nästa beslut.

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Presskontakter:

Henrik Freudenthal, kommunikationschef på Svensk Fastighetsförmedling och Ordna
henrik.freudenthal@svenskfast.se
070 225 98 22

  Vill Du Kontakta Oss?

  020-252626

  Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

  Avvikande öppettider:

  Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

   

   

   

  info@ordnabolan.se

  Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
  Vasagatan 28, 111 20, Stockholm