Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 17:00

Riksbanken höjer styrräntan – Vad innebär det för ditt bolån?

En bild på ett bostadshus med grön fasad som representerar Ordna Bolåns kommentar om Riksbankens räntebesked som pressar bolånetagarna i onödan

Onsdag den 26 april beslutade Riksbanken att höja styrräntan med 50 punkter till 3,5 procent. Det var tyvärr väntat, men enligt vår prognos är det tydligt att 3 procent hade räckt. Vad får denna höjning för konsekvens för Sveriges bolånetagare och för de som vill ta sig in på marknaden idag? I den här artikeln försöker vi reda ut de vanligaste frågorna kring den höjda räntan.

Hur påverkar den höjda styrräntan mitt bolån?

Om du äger din bostad idag och sitter på ett bolån med bunden ränta kommer du inte påverkas av räntehöjningen förrän din bindningstid har löpt ut. Har du däremot rörlig bolåneränta blir historien en annan då ett rörligt bolån omförhandlas var tredje månad. Din bank har troligtvis redan höjt sin ränta vilket innebär att ditt rörliga bolån kommer påverkas därefter.

Riksbanken höjer räntan för att få bukt med Sveriges inflation. Men vi anser att denna höjning är omotiverad. Varför? Jo, det är nämligen så att 72 procent av svenskars bolån har bindningstider som löper ut i år. Dessa bolån har inte påverkats av de tidigare höjningarna än utan kommer göra det när de ska omförhandlas eller bindas på nytt under året. Då kommer det enskilda hushållet få märkbart stramare ekonomi med en bolåneränta som blir tre till fyra gånger så dyr. Vi har alltså inte sett en effekt av tidigare höjningar än och anser därför att den tidigare styrräntenivån, på 3 procent, hade räckt.

Vilken bolåneränta kan jag få?

En av de vanligaste frågorna vi stöter på som bolånetjänst är vilken ränta du kan få. För att ta reda på det behöver vi titta närmare på olika påverkande faktorer.

  1. Belåningsgraden är ytterst viktig. Den anger hur stort bolån du har jämfört med marknadsvärdet på din bostad. Snabbt översatt betyder det att ju mindre lån du har i förhållande till marknadsvärdet av din bostad, desto lägre bolåneränta kan du få.
  2. Din ekonomiska situation är en annan faktor som både påverkar hur mycket du kan låna och vilken ränta du kan få. Har du god ekonomi med stark återbetalningsförmåga kan du få lägre bolåneränta.
  3. Vilken bank du väljer är också en avgörande faktor och här är det klokt att sätta sig in i de olika bankernas erbjudande. I takt med att räntorna har gått upp mycket på kort tid har bankerna haft svårare att sätta ett pris på ett bolån. Det innebär att bolåneräntorna skiljer sig mellan bankerna. Här har du alltså mycket att vinna när du ska köpa bostad och vi kan hjälpa dig att hitta det bästa bolånet för dig.

Ska man välja bunden eller rörlig ränta?

Om du ska binda räntan eller satsa på rörlig bolåneränta beror främst på hur du tror räntan kommer utvecklas framöver. Vi på Ordna Bolån tycker att Riksbanken gjorde fel i att höja räntan i onsdags, vi tror att det var sista höjningen och att räntorna snart vänder ner igen. Vi ser nämligen att den årliga inflationstakten har avtagit markant från februari till mars (du kan läsa mer om vår analys här) och dessutom kommer en åtstramande budget från regeringen och modesta lönehöjningar 2023 innebära ytterligare åtstramning och därmed dämpa inflation framåt.

Om du håller med om det perspektivet och har goda marginaler i din ekonomi för att klara av högre kostnader är det troligtvis klokt att sitta lugnt i båten och inte binda räntan. Om du däremot har litet utrymme för högre kostnader kan det vara bättre att binda räntan och på så sätt skapa mer förutsägbarhet i din boendeekonomi. Du kan välja att binda hela eller delar av bolånet för att sprida dina risker.

Bind inte om du har möjlighet. Vi tror på en lägre ränta framöver. Riksbanken besked var fel idag och det faktum att inflationen pekar tydligt nedåt öppnar upp för lägre räntor redan efter sommaren, säger Hemad Razavi, VD och grundare av Ordna Bolån.

Är det läge att köpa bostad nu som förstagångsköpare, eller är det bättre att avvakta?

Vi förstår att det är en tuff bostadsmarknad att ta sig in på som förstagångsköpare och att se på från sidan när bostadspriserna har gått upp 7-8 procent årligen. I storstäderna är det dessutom mycket svårt att ta sig in som förstagångsköpare, i synnerhet om man inte har socioekonomiska förutsättningar så som att ens föräldrar kan hjälpa till med kontantinsatsen.

Prisjusteringen vi har sett med en nedgång på cirka 15 procent från toppen 2022 skapar bra förutsättningar för de som vill köpa bostad för första gången. Kraven för att få låna pengar har däremot ökat något, det vill säga KALP (kvar-att-leva-på)-kalkylen, och du behöver se till att du har marginalerna att stå stabilt oavsett vad som händer framöver. Bostadspriserna kan gå upp och ner precis som vilken annan “investering” som helst, men se bostadsköpet som en långsiktig investering och en ökad möjlighet att påverka hur du vill bo. Du får en fot in på bostadsmarknaden, fler valmöjligheter som ägare till din bostad och när det väl är dags att köpa större så har du en grund att stå på.

Löper ditt bolån ut? Då är dags att prata med banken

Om du tillhör gruppen av bolånetagare vars bolån löper ut i år är det dags att förbereda dig för att prata med banken och förhandla om din ränta. Vill du göra det enklare för dig kan du kontakta oss på Ordna Bolån direkt och få en personlig handläggare som gör jobbet åt dig.

    Vill Du Kontakta Oss?

    020-252626

    Måndag - Fredag: 08:00 - 17:00

    info@ordnabolan.se

    Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
    Vasagatan 28, 111 20, Stockholm