Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

Första maj 1 maj: Stängt
Kristi himmelfärdsdag 9 maj: Stängt
Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

 

 

 

Ordnas Bolånebarometer dec 2023: Guldläge för bostadsköpare

Press

Ordnas Bolånebarometer dec 2023: Guldläge för bostadsköpare

Ordna Bolåns månatliga undersökning Bolånebarometern genomförd av Nepa visar ett trendbrott i hushållens ränteförväntningar. Andelen som tror på en sänkt bolåneränta det närmsta halvåret ökar från 12 till 25 procent. Samtidigt blir pessimisterna färre, och optimisterna fler, vad gäller förväntan på bostadspriserna – 35 procent tror att de stiger närmsta halvåret. Hemad Razavi tror att den växande optimismen skapar ett guldläge för bostadsköpare i starten av 2024 som vi inte sett på länge.

Bolånebarometern från Ordna Bolån undersöker varje månad svenskars uppfattning om bostads- och bolånemarknaden. Undersökningen är riksrepresentativ och genomförs av Nepa. Statistik baseras på en riksrepresentativ månatlig undersökning genomförd av marknads-undersökningsföretaget Nepa bland allmänheten 25–59 år i Sverige under perioden januari 2023 – december 2023. Varje månad svarar ca 1000 respondenter Bolånebarometerns frågor.

Omnämnanden och intervjuer i medierna: 
TV4 – Ekonominyheterna
TV4.se – Unikt guldläge för bostadsköpare – snart kommer priserna rusa
SvD – Guldläge för bostadsköpare, men snart vänder det

Artikeln nedan är skriven av Ordnas vd Hemad Razavi.

Låg inflation och fallande räntor

Vi har under 2023 argumenterat för att Riksbanken har tagit i för mycket och för länge. Vi var t.ex. väldigt tydliga med att vi borde ha stannat på 3% en längre tid för att ge tidigare räntehöjningar tid att ge effekt och vi tyckte även att man inte borde ha höjt nu senast. Argumenten har varit att vi är ett räntekänsligt land och därför kommer räntehöjningar som går i tandem med Euroområdet eller USA ha större negativ effekt på den svenska ekonomin än i jämförbara länder. De senaste fyra månaderna har vi haft en genomsnittlig inflationstakt på månadsbasis på 0,1%.

Inflation december 2023

Den låga inflationen – i synnerhet i november – gjorde att Riksbanken inte höjde räntan som många hade befarat innan SCB släppte inflationssiffrorna i mitten av november. Det vi har sett därefter är ett brant fall av marknadsräntorna och nu ser vi två åriga räntor på 3,5%. Förväntningarna för 2024 är att Riksbanken sänker styrräntan med 1,5% och frågan är när dessa sänkningar börjar göras.

Igår, den 15 januari, släppte SCB inflationssiffrorna för december och KPIF landade på 2,3% (månadsförändring på 0,6%). Trenden är tydlig, vi kommer fram till sommaren nu har en inflation på låga 2,x% och mot sommaren kanske vi går under 2% så som siffrorna ser ut just nu.

I Bolånebarometern ser vi att allt fler har börjat förstå vartåt vi är på väg. Andelen som tror på sjunkande inflation steg med 8% från månaden innan och andelen som tror på stigande inflation sjön med 7%. Vad gäller räntorna ser vi ett tydligt trendskifte i datan. I december var det fler än dubbelt så många som trodde på sjunkande bolåneräntor (upp från 12% till 25%) och 17% färre trodde på stigande räntor (från 54% till 37%). Vi ser inte några större förändringar i val av bindningstid i Bolånebarometern. 42% av de tillfrågade skulle i december ha valt det rörliga alternativet vilket är något (2%) högre än i november. Något färre (-2%) skulle välja bundet på ett och två år.

Bolåneräntor december 2023

Ett guldläge för bostadsköpare

I grafen nedan har vi ställt de som tror att bostadspriserna kommer att stiga (vi kallar dem “optimister”) i förhållande till de som tror att bostadspriserna kommer att sjunka (“pessimister”). För fjärde månaden i rad är optimisterna fler.

Bostadspriser december 2023

Andelen som tror på stigande priser de närmaste sex månaderna är 35%, fallande 28% och oförändrat 37%. Faktum är att bostadspriserna under 2023 i princip stod still trots stigande räntor och de som i början av 2023 trodde på oförändrat fick rätt.

Vi ser att inflationen (KPIF) framöver i ett försiktigt scenario kommer vara mellan 1,9-2,7% hela första halvåret 2024. Det finns tydlig potential på nedsidan. Det motiverar lägre räntor framöver, men vad gör det för bostadsmarknaden?

Det vanligaste är ju att Säljare blir Köpare eller vice versa, och mina argument för att det är köpläge handlar mest om timingen och alternativen. När jag till SvD sa att det är ett guldläge refererade jag på två faktorer; 1) det stora utbudet och 2) lägre räntor som ger ett bättre utgångsläge avseende prisutvecklingen.

För den som har avvaktat och har varit orolig om var bostadsmarknaden är på väg, som följd av hög inflation och därmed höga räntor, så minskar nu tröskeln när räntorna faller. Man kan plötsligt se det stora utbudet för vad det är; större valmöjligheter. Samtidigt indikerar marknadsräntorna 1,5% lägre ränta i slutet av året, vilket bör betyda att timingen är bra för att slå till och göra den flytt man har avvaktat med.

Jag har länge menat på att den uppdämda efterfrågan också är väldigt stor. Det är så många som vill flytta men som inte har kunnat göra det. Vi alla känner någon som vill flytta. En vän, kollega eller en bekant som vill göra en ändring i sitt boende eller absolut måste så fort chansen ges för att man t.ex. vill flytta isär. Det uppdämda behovet i kombination med lägre räntor kommer innebära en våg av nya köpklara spekulanter som vågar ta steget att gå vidare med sina drömmar. Allt fler kommer köpa innan de har sålt.

Kommer Riksbanken infria den ökande optimismen?

Räntesänkningssäsongen inleds troligtvis lagom till midsommar, men det är inte omöjligt att om vi ser en fortsatt lugn inflationstakt i januari-februari, och att Riksbanken då borde komma med en dubbelsänkning redan till påskhelgen. Vi tog hand på ett sådant vad här på kontoret i veckan, med 4:1 odds. Oavsett om jag har rätt eller inte så innebär 2024 års räntesänkningar vind i seglet för bostadspriserna. 

Hemad Razavi
Vd och grundare, Ordna Bolån

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Presskontakter:

Henrik Freudenthal, kommunikationschef på Svensk Fastighetsförmedling och Ordna
henrik.freudenthal@svenskfast.se
070 225 98 22

  Vill Du Kontakta Oss?

  020-252626

  Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

  Avvikande öppettider:

  Första maj 1 maj: Stängt
  Kristi himmelfärdsdag 9 maj: Stängt
  Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

   

   

   

  info@ordnabolan.se

  Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
  Vasagatan 28, 111 20, Stockholm