Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

20 juni: 08:00 - 12:00

Midsommarafton 21 juni: Stängt

 

 

 

Bolån orsakar stress och ångest

Press

Bolån orsakar stress och ångest

Varje tredje svensk känner stress och var fjärde ångest när de tänker på bolån. Det visar en ny undersökning som United Minds har genomfört på uppdrag av Ordna Bolån.

– Bankerna slåss om bolånekunderna, men de glömmer bort den viktigaste personen i rummet, en individ som ofta är stressad, och som vill ha hjälp att enkelt och smidigt få ett bra bolån, säger Hemad Razavi, VD på Ordna Bolån.

Bostadsmarknaden har det senaste året präglats av historiskt höga priser, rekordlåga räntor, mer pengar till det egna boendet, och att svenskars belåning för första gången uppgår till över 3 800 miljarder . För bolånetagare är det med andra ord viktigare än någonsin att göra bra val.

Bolånestressen är störst bland unga i åldern 18 – 25. Där upplever hela 37 procent stress kopplat till bolån. Undersökningen visar också tydligt att kvinnor känner mer ångest än män för bolån. Maktlöshet är också en vanlig känsla och 16 procent av svenskar svarar just detta.

En tabell som visar vad svenska folket har för inställning till bolån. Fråga 1: hur enkelt tycker eller tror du det är att ta ett bolån?

– Siffrorna talar sitt tydliga språk. Folk mår dåligt på grund av bolån. Vi måste skapa bättre förutsättningar för människor att kunna ta riktigt sköna och välgrundade bolånebeslut, säger Hemad Razavi, VD på Ordna Bolån.

– Ingen ska känna maktlöshet inför sin bolånesituation och ingen ska ha dåligt samvete för att man gick på det första enkla valet, säger Hemad Razavi, VD på Ordna Bolån.

Undersökningen visar att folk är medvetna om att bolån är viktigt, 50 procent av de som har bolån menar att det är den faktor som har störst påverkan på deras privatekonomi. Ur samma grupp vände sig varannan person till sin vanliga bank för att ta sitt senaste bolån.

En tabell som visar vad svenska folket tror om påverkan på privatekonomi. Fråga 2: Vilka av följande beslut tror du har störst påverkan på privatekonomi?

– Jag är inte förvånad över resultatet för jag har själv suttit i samma sits. Man vill göra det som känns bekvämt. Men när allt annat digitaliseras och förenklas för konsumentens skull, varför ska då bolåneprocessen fortfarande se ut som på 1900-talet där varje bank driver sin process på sitt sätt? Jag tycker istället att alla banker ska möta konsumenterna på en och samma plats, det sparar tid för alla inblandade, säger Hemad Razavi, VD på Ordna Bolån.

– I slutet av dagen skapar dagens bolåneprocess en krånglig helhet som lägger krokben för individer och får folk att må dåligt på riktigt, fortsätter Hemad.

Yngre är mer aktiva när det gäller bolån. De hämtar själva in flera förslag och är inte lika lojala med sin befintliga bank.

– Yngre navigerar bättre i bolånedjungeln. Ser man däremot till gruppen 40 plus är de väldigt lojala mot den bank de redan har, säger Hemad Razavi, VD på Ordna Bolån.

Undersökningen visar också att många som ska köpa bostad väntar länge med att skaffa lånelöfte. Var fjärde person som har bolån sökte lånelöfte efter att de började gå på visningar, 20 procent gjorde det under pågående, eller efter vunnen, budgivning.

En tabell som visar vad svenska folket har för beteende vid lånelöfte. Fråga 3: I vilket skede av ditt senaste bostadsköp sökte du lånelöfte?

Fakta om Ordna Bolån:

Ordna Bolån är mötesplatsen för låntagare och långivare. En mötesplats med kundens bästa för ögonen och där banker kommer till låntagaren, inte tvärtom.

Genom att matcha långivarens erbjudanden med låntagarens behov, sållar vi bra från mindre bra. Vill kunden ha hjälp av erfarna rådgivare finns vi minuter bort. Engagerat, lösningsorienterat och med kundens behov i fokus, gör vi jobbet och guidar enkelt och smidigt till en lösning som passar det individuella behovet. Vill kunden ha hjälp att jämföra, tar vi ett steg tillbaka och låter vår tjänst sköta jobbet.

Ordna Bolån är experten som gör det lätt att välja. Vi är en del av Svensk Fastighetsförmedling. För mer information, besök oss på ordnabolan.se

Undersökningsresultat och illustrationer:

Kontakta Henrik Freudenthal för undersökningsresultatet och illustrationer av resultatet.

Presskontakt:

Henrik Freudenthal, kommunikationschef på Svensk Fastighetsförmedling
henrik.freudenthal@svenskfast.se
070 225 98 22

Fakta om undersökningen:

Ordna Bolån har låtit United Minds genomföra en kvantitativ enkätundersökning i Sverige där totalt 1013 respondenter i åldersgruppen 18-80 år ingick. Undersökningen är statistiskt säkerställd och nationella kvoter har använts för att få en korrekt representation av ålder och kön. Av de 1013 deltagande uppgav 421 respondenter att de har ett bolån. Datainsamlingen skedde mellan 24 september till 1 oktober 2021 via ett digitalt formulär som distribuerades via webbpaneler. Undersökningen handlade om konsumenteters informationsinhämtning vid köp av större varor/tjänster som har en betydande påverkan på deras privatekonomi och hur de resonerar och agerar kring bolån.

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Presskontakter:

Henrik Freudenthal, kommunikationschef på Svensk Fastighetsförmedling och Ordna
henrik.freudenthal@svenskfast.se
070 225 98 22

  Vill Du Kontakta Oss?

  020-252626

  Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

  Avvikande öppettider:

  20 juni: 08:00 - 12:00

  Midsommarafton 21 juni: Stängt

   

   

   

  info@ordnabolan.se

  Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
  Vasagatan 28, 111 20, Stockholm