Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 17:00

Vad är bolån?

Ett bolån är ett lån där bostaden står som säkerhet. Det du betalar för ett bolån består av två delar. Den ena delen är ränta och den andra delen är amortering. Ränta är den kostnad du får betala till banken för att du får låna pengar. Amortering innebär avbetalning på ditt bolån.

Du kan ta ett bolån när du ska köpa ett hus, en bostadsrätt, ett fritidshus eller för att renovera eller bygga ut bostaden. När du tar ett bolån för att köpa en bostad så pantsätter banken bostaden. Ett bolån får utgöra max 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent måste du själv kunna finansiera som kontantinsats.

Ett bostadsköp är oftast en av de största investeringarna man gör i sitt liv. Därför är det bra att vara ordentligt påläst om vad bolån innebär. Innan du tar ett bolån bör du även jämföra räntan på bolån för att försäkra dig om att du har fått så bra ränta och villkor som möjligt.

Vad krävs för att få bolån?

För att få ett bolån måste du kunna uppfylla bankernas krav. Dessutom måste du kunna uppfylla Finansinspektionens krav om amorteringskraven som reglerar hur mycket du måste amortera utifrån bolånets storlek i förhållande till bostadens marknadsvärde och din ekonomiska situation.

Kraven för att få bolån kan skilja mellan olika banker. Det viktigaste är att bolånekalkylen håller och att hushållets inkomst klarar av att betala ränta, amortering och andra avgifter. Dessutom måste banken försäkra sig att hushållet klarar av en eventuell räntehöjning.

För att banken ska kunna bevilja bolån måste den få en överblick av din ekonomiska situation.

Banken vill vanligtvis ha uppgifter om

 • Din inkomst
 • Dina utgifter
 • Andra lån eller krediter
 • Dina tillgångar
 • Medlåntagare
 • Barn i hushållet

Vad är rimligt att ha i bolån?

Det beror helt enkelt på. Hushållets ekonomi är avgörande för bolånets storlek. Förutom att klara av amorteringskraven bör man även klara av en eventuell räntehöjning. När bankerna gör sin bolånekalkyl räknar de med att räntan kan stiga flera procent. Den här högre räntan som man räknar med kallas kalkylränta. Kalkylräntan används av banken för att räkna på om du kan betala tillbaka på lånet enligt plan i det som kallas en KALP – eller kvar att leva på kalkyl.

Vad kostar ett bolån?

Kostnaden för ditt bolån avgörs av vilken ränta du har. Räntan är nämligen den kostnad du får betala till banken för att du får låna pengar. Amortering är ingen kostnad eftersom det är en återbetalning på din skuld. Genom att amortera så minskar den totala skulden på ditt bolån. I takt med att skulden minskar så minskar även räntekostnaden.

Exempel: Du har ett bolån på 2 000 000 kronor. Din ränta är 4 procent. Det innebär en räntekostnad på ca 80 000 kronor per år eller ca 6 700 kronor per månad.

Vad är skillnaden mellan bolån och privatlån?

Den främsta skillnaden mellan bolån och privatlån är att du lämnar bostaden som säkerhet för ditt bolån. Ett privatlån kräver ingen säkerhet. Det innebär också att privatlån har en högre ränta. Du kan ta ett privatlån för att köpa en bostad, men eftersom privatlån har en högre ränta blir det oftast mycket dyrare.

  Vill Du Kontakta Oss?

  020-252626

  Måndag - Fredag: 08:00 - 17:00

  info@ordnabolan.se

  Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
  Vasagatan 28, 111 20, Stockholm