Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

Första maj 1 maj: Stängt
Kristi himmelfärdsdag 9 maj: Stängt
Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

 

 

 

Vad är kontantinsats?

Kontantinsats är den summa som du måste kunna betala själv när du köper en bostad. Banken får bevilja bolån upp till 85 procent. De resterande 15 procenten, den så kallade kontantinsatsen, måste du kunna betala själv.

Kontantinsatsen är den lagstadgade delen vid ett bostadsköp som inte får finansieras med bolån. Reglerna för kontantinsats infördes av Finansinspektionen 2010 i samband med bolånetaket. Anledningen var att man ville undvika överbelånade bostäder och en osund kreditmarknad.

Måste jag lägga 15 procent i kontantinsats?

Ja, du måste kunna betala 15 procent i kontantinsats eftersom ditt bolån inte får vara större än 85 procent av bostadens värde, enligt bolånetaket.

Bolånetaket innebär att banken kan bevilja dig ett bolån på max 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent måste du alltså kunna finansiera själv.

De flesta bankerna vill gärna vet hur du ska finansiera kontantinsatsen. Det allra bästa är om du har lyckats spara ihop till kontantinsatsen själv. Men det finns banker som godkänner att du lånar till en del av kontantinsatsen. 

Vad är skillnaden mellan kontantinsats och handpenning?

Kontantinsatsen är den summan, minst 15 procent på köpeskillingen, som du måste kunna betala själv för att få ett bolån, enligt Finansinspektionens regler om bolånetaket.

Handpenningen är 10 procent på köpesumman och betalas ett par dagar efter kontraktsskrivning. Syftet med handpenning är att den ska fungera som en slags garanti för att köparen inte ska dra sig ur.

Handpenningen betalas oftast till mäklaren som håller på den tills du som köpare har blivit godkänd av bostadsrättsföreningen om det handlar om en lägenhet eller tills besiktningen är avklarad om det handlar om en villa. Men den kan även betalas direkt till säljaren.

Brygglån – ett tillfälligt lån till kontantinsatsen

Ett brygglån är ett tillfälligt lån som du kan ta för att täcka kostnaderna för ditt nya boende innan du hunnit sälja ditt gamla boende. I dag har de allra flesta bankerna som krav att den gamla bostaden ska vara såld innan de betalar ut ett nytt bolån. Bankerna vill att det ska finnas ett bindande köpekontrakt på bostaden som du säljer.

Brygglån är helt amorteringsfria och du betalar tillbaka hela summan plus ränta när du fått pengarna från din försäljning av din gamla bostad.

En del banker har ett tak för hur stora brygglån de beviljar och de kan även vara tidsbegränsade. Men både taket för brygglån och hur länge du får ha ett brygglån varierar mellan olika banker.

Låna till kontantinsatsen

Det går att låna till kontantinsatsen. Det finns de banker som godkänner att du tar ett lån för att finansiera kontantinsatsen om du inte har haft möjlighet att spara ihop tillräckligt mycket pengar. Men vanligtvis så vill bankerna att du kan stå för minst 5 procent av kontantinsatsen själv. 

När du ansöker om bolån genom oss på Ordna kan vi hjälpa dig att gå igenom din ekonomi för att se om det finns utrymme att låna till en del av kontantinsatsen.

Svart spargris, mynt och en hand som stoppar mynten i spargrisen.