Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

Skärtorsdag 28 mars: 08:00 - 13:00
Långfredagen 29 mars: Stängt
Annandag påsk 1 april: Stängt
Valborgsmässoafton 30 april: 08:00 - 13:00 
Första maj 1 maj: Stängt
Kristi himmelfärdsdag 9 maj: Stängt
Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

 

Vad är handpenning?

Handpenning är en delsumma som du som köpare betalar till säljaren när ni skriver på överlåtelseavtalet. Det visar att du som köpare är seriös och tar bostadsaffären på allvar. Handpenningen är en trygghet både för dig som köpare, säljaren och mäklaren.

Handpenningen betalas vanligtvis in cirka 7 till 10 bankdagar efter kontraktskrivning. Den fungerar som en garanti för att du kommer att fullfölja bostadsköpet.

Hur stor är handpenningen?

Handpenningen är vanligtvis 10 procent av köpeskillingen. Men det kan variera. Banken som har beviljat ditt bolån kan hjälpa till att lösa handpenningen om du har handpenningen låst i ditt nuvarande boende. 

Vad är skillnaden mellan handpenning och kontantinsats?

Handpenning och kontantinsats är två helt olika saker. Handpenningen betalas inom ett par dagar efter att köpare och säljare har skrivit på ett överlåtelseavtal. Handpenningen fungerar som en säkerhet för säljaren och visar att du som köpare är seriös och tänker genomföra bostadsköpet.

Kontantinsatsen är reglerad enligt lag och är den delen av köpeskillingen som du måste kunna finansiera själv. Svenska banker får enligt lag bara bevilja bolån upp till 85 procent av bostadens värde. Resterande måste du alltså kunna betala själv. Kontantinsatsen betalas vanligtvis vid tillträdesdagen när banken betalar ut bolånet och du betalar säljaren den slutgiltiga summan.

Handpenningen betalas oftast till mäklaren som sätter in dem på ett klientmedelskonto. Det är väldigt vanligt att mäklaren håller på pengarna tills dess att du som köpare blivit godkänd av bostadsrättsföreningen om det handlar om en lägenhet. Gäller det en fastighet kan det handla om att köparen till exempel vill genomföra en besiktning och att du som köpare godkänner köpet efter besiktningen. Men handpenningen kan även betalas direkt till säljaren.

Vad gör jag om handpenningen är låst till mitt nuvarande boende?

Om du som köpare har handpenningen bunden i din nuvarande bostad som du ska sälja går det att ta ett handpenningslån. Men det förutsätter att det framtida lånet redan är beviljat hos långivaren. Handpenningslånet är vanligtvis ett tillfälligt lån som löses i samband med överlåtelsen och det slutgiltiga köpet på tillträdesdagen.

Vad händer om köparen inte betalar handpenningen i tid?

Om köparen inte betalar handpenningen i tid, enligt kontraktet, begår köparen ett avtalsbrott. Säljaren har rätt att häva köpet om handpenningen inte har betalats in i tid. Säljaren har dessutom rätt att kräva ersättning om köpet hävs. Det vanligaste är att köparen betalar in pengarna till ett klientmedelskonto som Mäklaren har upprättat.

Handpenning vid kontrakt med svävarklausul

Om kontraktet skrivs med en så kallad svävarklausul ska handpenningen sättas in på ett konto hos mäklaren. Svävarklausuler kan bland annat förekomma när man köper en bostadsrätt och där föreningen ska godkänna köparen. Svävarvillkor kan även förekomma vid husköp. I köpevillkoret kan köpare och säljare komma överens om olika svävarvillkor för att köpet ska fullbordas.

En glasburk med lock som innehåller pengar har vält så att pengarna åkt ut på den svarta ytan. Hur ska man tänka kring handpenning för sitt bolån?