Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

 

 

 

Efter höjningen – hur kommer räntan utvecklas framåt?

Efter höjningen – hur kommer räntan utvecklas framåt?

Idag höjde Riksbanken reporäntan med 75 punkter. I och med höjningen kan bolånekunder förvänta sig att den rörliga räntan hos storbankerna kommer ligga mellan 3,7% och 4,2%. Vissa nischbanker kommer samtidigt ligga något lägre.

I faktiska kronor innebär förändringen, före ränteavdrag, att man får betala cirka 600 kronor mer i månaden per lånad miljon.

Men hur kommer räntan utvecklas framöver?

Många tror att Riksbanken kommer höja räntan i februari 2023, det tror inte vi. Vi ser lägre räntor redan mot sommaren, kanske till och med tidigare.

Vi på Ordna gör bedömningen att inflationen kommer ha toppat snart och Riksbanken (och andra centralbanker) kommer inte behöva skapa än mer återhållsamhet genom höjda räntor. Riksbanken har inflationsmålet i sikte – förstås – men om sanningen ska fram så är det inte Sveriges Riksbank som bestämmer den globala inflationen. Anledningen varför inflationen har varit hög är främst tre saker. 1) Pandemin rubbade utbud och efterfrågan på varor och tjänster 2) Leverantörskedjeproblem, inte minst pga hanteringen av pandemin i Kina 3) Kriget i Ukraina.

Pandemieffekten har verkligen avtagit och vi börjar närma oss ett normalscenario igen. Det finns tydliga tecken på att leverantörskedjeproblemen börjar lösa sig – du kan till exempel se det i fallande containertransportkostnader och genom indikationer från många börsnoterade bolag. Kriget i Ukraina är svårt att sia om men just energipriserna har ju fallit tillbaka och handeln med gas och olja har ändrats diametralt. Ett nytt “normal-“läge börjar alltså skapas.

Vår bedömning är att vi redan mot sommaren 2023 kan börja se lägre räntor igen. Kanske till och med tidigare. Under hela året 2023 tror vi att genomsnittsräntorna (3 månaders) kommer ligga mellan 3,9-4,1%, och i början av 2024 så gör vi bedömningen att vi är runt 3,6%.

Ordna Bolåns prognos om genomsnittsräntorna framöver fram till januari 2026

Ska jag binda min ränta?

Redan innan ändringen av styrräntan idag så hade vissa banker höjt bolåneräntorna. Idag och de närmaste dagarna kommer fler höjningar att komma. Har du bunden ränta så påverkas inte din ränta under bindningstiden. Har du rörlig ränta – som innebär 3 månader fast ränta – så kommer du att få en högre ränta med all sannolikhet när den nya rörliga räntan bestäms av din bank. Håll koll på vad du har för ränta och vad du får – för det finns förstås alltid möjlighet att jämföra bankerna mot varandra om du ligger fel.

Det är omöjligt att ge ett individuellt råd, men det generella tipset är att om du har flexibilitet i din ekonomi så ska du “härda ut” och inte binda sina lån. Vi kan förstås ha fel, men det ska ganska mycket till för att det ska löna sig att binda räntan redan nu.  Vi tror, som sagt, att genomsnittlig 3 mån ränta i början av nästa år är runt 4,1% medan 2 åringen är runt 4,6% och 5 åringen 4,8%. Har du ett bra förhandlingsläge mot banken och till exempel låg belåningsgrad kan du får märkbart lägre räntor än så. Om du, å andra sidan, inte har bra marginaler så kan det absolut vara bra att binda delar eller hela ditt lån. Prata i så fall med din bank eller oss på Ordna Bolån.

 

Råden i artikeln ska ses som generella. För individuell rådgivning kopplad till din specifika ekonomiska situation kontakta din bank eller oss på Ordna Bolån www.ordnabolan.se.

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

  Vill Du Kontakta Oss?

  020-252626

  Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

  Avvikande öppettider:

  Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

   

   

   

  info@ordnabolan.se

  Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
  Vasagatan 28, 111 20, Stockholm