Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

20 juni: 08:00 - 12:00

Midsommarafton 21 juni: Stängt

 

 

 

Lendify (Lunar)

Lendify grundades 2014 med målet om att vara en mötesplats för låntagare och långivare och tillåta privatpersoner ta del av marknaden. I augisti 2014 lanserades plattformen för första gången och sedan dess har Lendify vuxit kraftigt genom att kontinuerligt ta in nya pengar och ha en tilltalande affärsmodell. Lendify har fått ett gått omdöme av många som har utvärderat bolaget. 2016 fick Lendify tillstånd av finansinspektionen som betalningsinstitut och står under finansinspektionens tillsyn.

En mötesplats där privatpersoner möts och lånar ut/lånar pengar är inget nytt utan har funnits i USA i 10 år innan Lendify grundades. 

2021 köpte Lunar upp Lendify.

Ordna samarbetar med Lendify.


Jämför och ansök om privatlån

Lendify – peer to peer

Lendify är ett fintechbolag som jobbar med peer to peer lending eller peer to peer lån som det heter på svenska och bolaget har vuxit snabbt på den svenska marknaden där de idag agerar. Peer to peer innebär att Lendify är en mötesplats där privata låntagare och privata långivare möts. Konkurrensen om att få låna ut gör att räntan för att ta lån blir lägre samtidigt som långivare får en högre nominell ränta när de lånar ut sina pengar. Lendify var inte först på marknaden med denna affärsmodell men är idag störst på inom peer to peer. Enkelt sammanfattat för dig som långivare är att du nu kan låna pengar av privatpersoner i likhet med att du istället skulle låna direkt från en bank.

Låna av privatpersoner

När du lånar pengar av privatpersoner genom Lendify gör du inte det av en specifik person. Långivarna buntas ihop och deras pengar fördelas ut på ett antal låntagare så du lånar egentligen av flera privatpersoner som du inte kommer ha kontakt med. De lån du tar är annuitetslån vilket innebär att du betalar samma månadsbelopp varje månad och att amorteringstakten som ingår i detta belopp ökar varefter lånet löper.

När du lånar av privatpersoner genom Lendify så sätts räntan individuellt baserat på din individuella kreditvärdighet och det som något unikt som långivare är att Lendify utöver din kreditvärdighet även tittar noggrant på två andra faktorer: 1) Storleken på lånet och 2) Återbetalningstiden. Eftersom privatpersoner du lånar av genom Lendify är måna om att få sina pengar tillbaka så vill de ofta inte binda upp sina pengar på allt för lång tid och därför kan kortare återbetalningstid premieras med lägre ränta. Räntan är rörlig och sätts som sagt individuellt men ligger mellan 2,95% – 17%.

Ansöka om lån

Att ansöka om lån hos Lendify är smidigt och går snabbt. På hemsidan finns ett formulär där du som låntagare får skriva in hut stort lån du vill ta, din inkomst, på hur lång sikt lånet är och dina kontaktuppgifter. Lendify tar en kreditupplysning hos Upplysningscentralen och kort efter din ansökan kommer deras låneförslag. Lendify är mycket snabba med sina utbetalningar och utbetalning sker ofta samma dag som du har godkänt att du vill ta lånet som de har beviljat dig – förutsatt att du kompletterar med eventuella uppgifter de kan tänkas vilja ha.

Som låneförmedlare rekommenderar vi på Ordna förstås att du vänder till en låneförmedlare när du ska ansöka om ett lån och är du intresserad av att se över möjligheten att låna av privatpersoner genom t.ex. Lendify så bör du se till att Lendify ingår i den låneförmedlare som du ska ansöka hos. Ordna och även BROCC som är ett annat peer to peer bolag. Hos Ordna kan du således ansöka hos två olika peer to peer bolag samtidigt som du jämför upp emot 20 banker samtidigt.

Genom Lendify kan du ansöka om att låna mellan 50 000 och 500 000 kronor. När du är medlem och inloggad på hemsidan kan du även ansöka om tilläggslån och därmed utöka lånet. Du kan ansöka om att lösa dina lån, alltså ta hjälp av långivare för att betala av dina gamla lån och ersätta med nytt lån via Lendifys plattform.

Krav för att kunna ta lån hos Lendify

En låntagare måste minst vara 18 år och utan betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden. Dessutom ska låntagaren ha en årsinkomst på minst 180 000.

Du kan låna pengar med betalningsanmärkning genom flera av de banker vi samarbetar med, dock ej vår samarbetspartner Lendify.

Lendify kreditklass

Lendify tar hjälp av kreditupplysning för att bedöma om personen som ansöker om lån kan betala tillbaka lånet i framtiden. Om låntagare blir godkända tilldelas man en kreditklass från A till F. A innebär högst kreditvärdighet medans F innebär lägst kreditvärdighet. De med högre kreditvärdighet får ta lån till lägre ränta medans de med låg kreditvärdighet får betala mer för att ta lån.

Lån privatpersoner emellan

När man ansöker om lån sköts allt det administrativa av Lendify som parar ihop privata låntagare och Långivare för att förenkla lån privatpersoner emellan. Långivare är privatpersoner som valt att investera i ditt lån. Lendify värnar om din personliga integritet och delar därför aldrig kontaktuppgifter mellan parterna. Lånen är blancolån, dvs låntagare får låna utan att lämna in något som säkerhet. Det finns heller inga restriktioner på vad lånet måste användas på (självklart ska syftet inte vara för bluff och båg, inte för illegal verksamhet och bolaget följer strikta regler kring penningtvätt och finansiering av terrorism (precis som alla andra banker och långivare som står under Finansinspektionens tillsyn).

Säkerhet som investerare

Om Lendify skulle gå i konkurs övertar kredithanteringsbolaget Lindorff verksamheten. Lindorff är ett traditionellt inkassobolag som Lendify har ett samarbete med för att säkerställa affärsmodellen i olika scenarion. När ett lån upprättas mellan två parter upprättas ett skuldbrev. Detta skuldbrev är inte beroende av Lendify utan kvarstår även vid konkurs. Skuldebreven dokumenteras elektroniskt. Kunders likvida medel sparas på ett konto avskilt från Lendifys egna tillgångar och är på så sätt säkrade.

För att minimera risken sprids lånet mellan flera låntagare via ett autoinvestkonto. Som långivare lånar du då ut till minst 40 stycken låntagare. Du väljer själv kontotyp, investeringshorisont (kort eller lång sikt), samt hur mycket du vill låna ut (investera).

För att du som investerare ska känna dig säker med att låna ut pengar kollar Lendify på kreditupplysningar men gör även kalkyler på låntagarens ekonomiska situation (dvs en Kvar-Att-Leva-På kalkyl, också kallat KALP). Bla ser Lendify inte bara till individens egen situation utan även hushållets inkomst och utgifter. Målet är att skydda investerare från risker och för att låntagare inte ska skuldsätta sig för mycket. Ca 10% av alla låneansökningar godkänns. Återigen rekommenderar vi att du vänder dig till oss när du ska låna pengar för att få största möjliga chans att bli beviljad ett lån.

Om en låntagare får en betalningsanmärkning får man inte längre ansöka om tilläggslån genom Lendify.

Lendify Kreditförlustfond

Lendify undersöker noggrant sina låntagare men ändå förväntas en viss andel kreditförluster då låntagare inte alltid kan betala tillbaka lånen. Dessutom betalas vissa betalningar in för sent. För att täcka upp en del av dessa summor finns kreditförlustfonden. Sedan 2016 täcker fonden enbart det nominellt insatta beloppet och inte räntan. Lendify kreditförlustfond garanterar dock inte att långivare kommer få ersättningar då långivare är försenade med inbetalning. Målet är att kreditförlustfonden ska täcka upp för kreditförsluter motsvarande 0,1 % av totalt utlånat kapital. Kreditförluster hos Lendify ligger på 1% vilket är högt jämfört med storbankerna och “normalt” jämfört med nischbankerna.

Kreditförlustfonden är därför ingen garanti för att få ersättning och därför är det viktigt som investerare (långivare) att inte förväxla det med den statliga insättningsgarantin. Den statliga insättningsgarantin försäkrar att de som har sparmedel hos en bank får ersättning av staten om en bank skulle gå i konkurs. Lendify innefattas inte av den statliga insättningsgarantin.

Lendify Andrahandsmarknad

Som långivare binder du upp ett lån på x antal år. Om du vill få ut pengarna tidigare kan du välja att sälja ditt konto med lån till någon annan privatperson på Lendifys andrahandsmarknad. En sådan transaktion sker med hjälp av Al handel och ingen extra avgift tas ut av Lendify. Lendifys andrahandsmarknad skapades för att skapa likviditet för långivarna – dvs en möjlighet för dem att få tillbaka sina pengar snabbare än den uppbundna tiden genom att någon annan tar över lånen. Som låntagare märker du ingen skillnad när detta sker.

Lendify erfarenheter

Av det vi kan läsa om online och det vi hört om Lendify så är erfarenheterna kring långivning genom Lendify generellt sätt positiva. När Sverige står sig starkt som det gör i denna högkonjunktur så är kreditförlusterna generellt sätt väldigt låga och därför blir också erfarenheterna av att låna ut pengar positiva. Du får mer eller mindre den ränta som blir utlovad.

Vad gäller de som lånar pengar genom Lendify så vet vi av erfarenhet från många av våra kunder att de är nöjda med hur processen var när man tog lånet och att det är enkelt att följa det lån man har genom Lendify.

Lendify rewards

Lendify erbjuder sina kunder en möjlighet att sänka räntan på sitt lån genom Lendify Rewards. Lendify rewards är ett sätt att skapa incitament för låntagare att betala tillbaka lånet enligt plan för att på sätt minska kreditförluster och ge något “tillbaka” till de kunder som sköter sig. Lendify rewards omfattar alla låntagare och är förstås ett gratis lojalitetsprogram. Missar du dina betalningar någon gång så förlorar du inte dina poäng på en gång utan du ges chanser att återuppta programmet.

Lendify omdöme

Eftersom vi är en låneförmedlare så kan vi inte lämna ett omdöme om bankerna då det skulle anses som partiskt då vi jobbar med somliga av de banker som vi har gjort en sammanställning över. I det här fallet så jobbar vi dessutom med Lendify. Men det vi kan säga är att Lendify är utomordentligt enkla att jobba med, har en förstklassig kundservice som är enkel att få tag på per telefon och vi gillar idén kring Lendify rewards.

Det är alltid svårt att ge ett generellt omdöme om en bank som står sig för alla då upplevelsen är unik från en låntagare till en annan. Istället för ett omdöme om Lendify så kan vi som en låneförmedlare, som till skillnad från många andra, med omsorg väljer långivare som vi samarbetar med, bara tala gott om Lendify i dagsläget.

Samtidigt vill vi säga att det i princip är omöjligt att hitta till rätt bank/långivare direkt och din individuella ekonomiska situation kanske inte passar just Lendify bäst – dvs, det kanske inte är där du får lägst ränta. Istället bör du jämföra en rad olika banker genom oss och vi kollar då självklart av Lendify som en potentiell långivare och du kan göra din egen bedömning därefter och lämna ditt eget omdöme.

Ordna samarbetar med Lendify.

Jämför och ansök om privatlån