Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
En del av Svensk Fastighetsförmedling

Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag 08:00 - 18:00

Lördag - Söndag 10:00 - 16:00

Vad är belåningsgrad?

Belåningsgraden är helt enkelt hur stort bolån du har på din bostad jämfört med marknadsvärdet. Marknadsvärdet är den senaste värderingen som banken har tillgång till. Marknadsvärdet kan förändras över tid. Om du aldrig har värderat om din bostad är det inköpspriset som banken räknar med när de räknar ut din belåningsgrad.

Under de senaste åren har priserna på bostäder ökat i stort sett i hela landet. Det innebär att din bostad kan ha stigit i värde så pass mycket att din belåningsgrad har sjunkit. Det är bra att veta vilken belåningsgrad du har när du ansöker om bolån, vill omförhandla eller flytta ditt bolån.

Hur hög belåningsgrad får man ha?

Belåningsgraden får uppgå till max 85 procent av bostadens marknadsvärde, enligt bolånetaket som infördes 2010. Det betyder att du måste kunna finansiera resterande 15 procent, den så kallade kontantinsatsen med egna pengar.

Hur räknar man ut belåningsgraden?

Du räknar ut belåningsgraden genom att dela ditt bolån med bostadens marknadsvärde.

Exempel: Du har 2 000 000 kronor i bolån. Bostadens marknadsvärde uppgår till 3 500 000 kronor. 2 000 000 / 3 500 000 = 0,57. Det innebär att din belåningsgrad är 57 procent.

Hur påverkar belåningsgraden räntan på bolånet?

Ja, ju lägre belåningsgrad du har desto lägre bolåneränta kan du få. En lägre belåningsgrad innebär en lägre risk för banken och därför har de möjlighet att erbjuda dig en lägre ränta på ditt bolån.

Hur påverkar belåningsgraden mitt bolån?

Belåningsgraden styr hur mycket du måste amortera. Ju högre belåningsgrad du har desto mer måste du amortera enligt amorteringskravet. Det är din belåningsgrad och din skuldkvot som tillsammans avgör hur mycket du måste amortera.

Så mycket måste du amortera utifrån din belåningsgrad

  • Mindre än 50 procent i belåningsgrad = inget krav på amortering
  • 50 till 70 procent i belåningsgrad = 1 procent i amortering per år
  • Över 70 procent i belåningsgrad = 2 procent i amortering per år

Om du dessutom har en skuldkvot som är över 4,5 gånger hushållets totala årsinkomst måste du amortera ytterligare 1 procent.