Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

 

 

 

Hur kan jag veta om mitt bolån är billigast?

De flesta som ska ta ett bolån vill ha en bra ränta och vill försäkra sig om att de jämfört flera banker på marknaden. Men hur vet du om ditt bolån är billigast? I denna artikel redogör vi för några saker du ska titta efter om du vill få bästa möjliga bolån.

Eftersom du kommer att amortera på ett bolån under lång tid är det viktigt att ha koll på din ränta. Det finns mycket pengar att spara varje månad om du lyckas säkra den bästa räntan. Vi på Ordna Bolån jämför marknadsräntorna åt dig så att du kan fokusera på det du tycker är roligare i livet. 

Att binda eller att inte binda räntan – det är frågan

Att binda din ränta för bolån innebär i praktiken att du betalar en fast kostnad för amortering varje månad, oavsett hur marknaden svänger. 

I händelse av att exempelvis styrräntan höjs, vilket påverkar bankernas räntenivåer, kommer du ändå betala av en förutbestämd kostnad varje månad. Å andra sidan kan det vara så att din bank sänker sina bolåneränta, då går du miste om den räntesänkningen. Att binda bolånen ger dig en trygghet, men för detta betalar man ett premiumpris i form av högre ränta. Du bör också tänka på att om du vill lösa ett bundet bolån i förtid kommer du behöva betala en ränteskillnadsersättning. 

Du kan även välja hur länge du vill binda din ränta. Dock finns det oftast krav för hur lång bindningstiden måste vara. Sedan är det viktigt att komma ihåg att marknaden alltid kommer att svänga, så om ditt bolån är billigast idag behöver det inte så vara fallet om ett år.

En man och en kvinna sitter i en bil och funderar på hur man vet om sitt bolån är billigast?

Kan jag förhandla med banken om räntan? 

Många har en uppfattning om att de får en ränta serverad och sedan ska vara nöjda med den i vått och torrt. Men så är faktiskt inte alltid fallet. Konsumenter har mer makt än vad man kan tro när det kommer till att förhandla sin ränta. Det utrymme du har att förhandla med din ränta beror såklart på flera faktorer. Dels om det är så att du har särskilda förmåner hos din bank, exempelvis om du varit en trogen kund. Men också om Sveriges ekonomi befinner sig i en högkonjunktur eller en lågkonjunktur.

Hur vet jag om mitt bolån är billigast?

Känner du på dig att du borde kunna få en bättre ränta och bättre villkor för ditt bolån? Vi kan hjälpa dig att flytta ditt bolån och ta reda på om det finns utrymme att sänka din bolåneränta.

Om du upplever att det här med räntor inte är din starkaste sida (vilket är helt okej) så rekommenderar vi dig att ta kontakt med våra handläggare. De är experter på allt som rör bolån och är glada att hjälpa dig vidare.