Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

20 juni: 08:00 - 12:00

Midsommarafton 21 juni: Stängt

 

 

 

Hur kan jag byta bank för mitt bolån?

Att byta bank för ditt bolån är faktiskt lättare än vad du tror. Det är dessutom oftast väldigt lönsamt att byta bank och du kan spara en hel del pengar.

För att vi ska kunna ge dig ett erbjudande måste du skicka in en ansökan om att flytta bolånet. Det kostar inget att flyttad bolånet genom oss och din ansökan är inte bindande. Du kommer även att behöva komplettera din ansökan med ett amorteringsunderlag, sen sköter vi på Ordna resten. Amorteringsunderlaget får du från din nuvarande bank.

Så byter du bank genom oss på Ordna

 • Fyll i en ansökan om att flytta bolånet direkt på hemsidan
 • Vi hämtar en kreditupplysning på dig
 • En bolånehandläggare tar kontakt med dig på telefon och går igenom din ansökan
 • Komplettera din ansökan med amorteringsunderlag och eventuellt andra uppgifter
 • Din ansökan skickas vidare till de banker vi samarbetar med
 • Lånealternativen presenteras på Mina sidor inom 24 timmar
 • Jämför ränta och villkor i lugn och ro
 • Välj vilken bank du vill gå vidare med
 • Banken skickar ut alla handlingar till dig

Så fungerar det att byta bank med rörlig eller bunden ränta

 • Detta gäller om du vill flytta bolån med rörlig ränta: Det kostar ingenting att byta bank och flytta bolånet om du har rörlig ränta (tremånadersränta).
 • Detta gäller om du vill flytta bolån med bunden ränta: Om du däremot har bunden ränta på hela eller delar av ditt bolån kan du behöva betala en ränteskillnadsersättning. En bra ränta och bra villkor kan göra att det blir billigare att flytta bolånet även om du måste betala ränteskillnadsersättning.

Men innan du flyttar ditt bolån bör du ta reda på hur stor kostnaden blir. Våra bolånehandläggare kan hjälpa till att räkna ut ett estimat på hur mycket du måste betala i ränteskillnadsersättning. Ibland går även att baka in ränteskillnadsersättningen i ditt nya bolån.

Måste man byta bank helt för att flytta bolånet?

Nej, det behöver du inte, du flyttar egentligen bara ditt bolån. I vissa fall är det bättre att bara flytta bolånet och låta exempelvis lönekonto och eventuellt sparande vara kvar i den andra banken. Men i vissa fall kan det löna sig att byta bank helt.

Kan jag flytta delar av mitt bolån?

Nej du kan inte flytta delar av ditt bolån. Bolånet är kopplat till din bostad. Om du har ett bolån som är kopplat till hus, radhus eller en ägarlägenhet är bolånet även kopplat till pantbrev. Pantbreven fungerar som en säkerhet för banken om du inte kan betala tillbaka på ditt bolån.

Vad händer med amorteringskravet om jag byter bank?

Enligt Finansinspektionen ska du kunna byta bank och flytta ditt bolån utan att amorteringskravet påverkas. Men det är upp till varje bank att göra en individuell bedömning av din ekonomi.

Om du tog ditt bostadslån innan amorteringskraven infördes juni 2016 kommer ditt bolån inte att omfattas av amorteringskravet. Däremot kommer amorteringskravet gälla om du utökar ditt bolån då det räknas som ett nytt bolån. Det är alltid upp till varje enskild bank att göra en ny bedömning av din ekonomi.

Fördelar och nackdelar med att byta bank

Det finns både fördelar och nackdelar med att byta bank. Därför är det viktigt att du jämför bolån och villkor. Ibland kan det löna sig att byta bank och flytta hela sin ekonomi. De traditionella bankerna ser gärna att du flyttar över hela din ekonomi och kan locka med både ränterabatter och pensionssparande. Men det är inte alltid det bästa för din privatekonomi i slutändan. Dessutom gäller ränterabatten bara under det första året.

Fördelar med att byta bank

 • Du kan få lägre bolåneränta och lägre bolånekostnader
 • Det är enkelt att byta bank och flytta bolånet när vi på Ordna Bolån hjälper dig genom hela processen
 • Din nuvarande bank pressas till att sänka räntan

Nackdelar med att byta bank

 • Du får betala ränteskillnadsersättning om du har bundna bolån
 • Du kan behöva flytta fler banktjänster för att få lägre ränta
 • Om du har ett bolåneskydd så gäller inte det hos nya banken
 • Amorteringskravet kan aktiveras (olika för olika banker)

Är du nyfiken på att byta bank? Vi hjälper dig genom hela processen. Du behöver bara fylla i en ansökan om att flytta bolån så sköter vi resten. Och du bestämmer själv hur mycket hjälp du vill ha.

Byta bank för ditt bolån. En mamma sitter med sin dotter i knät och skrattar högt. Dottern har en busig blick och tittar på en annan kvinna som sitter framför henne och ler.