Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
En del av Svensk Fastighetsförmedling

Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag 08:00 - 18:00

Lördag - Söndag 12:00 - 16:00

Vad är KALP?

KALP är en kvar-att-leva-på kalkyl. Det är en beräkning som alla banker gör för att försäkra sig om att du har en tillräckligt bra återbetalningsförmåga och att du inte överbelånar dig. Storleken på hur stort bolån du kan få styrs alltså av bland annat KALP-kalkylen. Men utöver KALP räknar bankerna även med en kalkylränta. Kalkylräntan ligger vanligtvis på cirka 5 till procent.

Kalkylräntan säger vilken bolåneränta din ekonomi ska klara av vid eventuella räntehöjningar. Detta innebär i praktiken att din kalkyl även ska klara av räntekostnader som är lika hög som kalkylräntan för att lånet ska bli beviljat. Hur positiv din KALP behöver vara, dvs hur mycket plus den ska vara, varierar mellan banker men generellt sett ska den gå plus för att lånet ska beviljas.

Hur beräknas KALP?

I KALP-kalkylen räknar vi på hushållets totala inkomster minus bolånekostnader, eventuellt andra lånekostnader, driftskostnader och levnadskostnader. Om hushållet består av flera personer tittar vi även på antalet personer.

Om det finns barn med i bilden så beräknas kostnaden för barnen utifrån deras ålder. Levnadskostnaderna beräknas utifrån Konsumentverkets schablonkostnad för hushållet.

Vad ingår i KALP?

I KALP tittar man på hushållets totala inkomster, kostnader för bolån eller andra lån, driftskostnader och levnadskostnader.

Uppgifter som behövs för att göra en KALP-kalkyl

  • Värdet på bostaden
  • Storlek på bolånet
  • Hushållets totala bruttoinkomst
  • Antal personer i hushållet, vuxna och barn
  • Driftskostnader
  • Levnadskostnader

Vad ingår i levnadskostnader?

Levnadskostnaderna beräknas utifrån Konsumentverkets schablonbelopp. På Konsumentverkets sida Beräknade hushållskostnader kan du läsa mer om vad som ingår i levnadskostnaderna och hur de har beräknat hushållets kostnader.

Enligt Finansinspektionen har en ensamstående person levnadskostnader för cirka 9 000 kronor. Vad som ingår i beräkningen när det gäller levnadskostnaderna kan variera mellan olika långivare. Även beloppet kan variera mellan 6 000 och 10 000 kronor. Men de allra flesta använder Finansinspektionens räknesnurra och Konsumentverkets beräkningar.

I levnadskostnaderna ingår schablonberäkning för

  • Försäkringar och fritidsaktiviteter
  • Mat
  • Hygienartiklar och förbrukningsvaror
  • Skor och kläder
  • Bredband, mobiltelefoni och media

 

Hur mycket ska man ha kvar att leva på?

Det finns inget riktigt bra svar på det, eftersom bankerna gör en helt individuell bedömning när du ansöker om bolån. Därför är det svårt att säga hur mycket du måste ha kvar att leva på. Även om bankerna gör egna schablonuträkningar har de någon form av krav på hur mycket du måste ha kvar efter att hushållets kostnader är betalda.