Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 17:00

Så gör du en låneansökan för bolån

Vår bolånetjänst är gjord för att göra bolåneansökan enklare för dig som låntagare, för att du enkelt ska kunna jämföra bankernas lånealternativ och för att du ska slippa ta reda på allt du behöver veta på egen hand, eftersom du har tillgång till våra bolånehandläggare ett samtal bort. 

Vad är det första jag behöver göra?

En låneansökan innehåller flera steg. Om du har hittat en bostad som du är intresserad kan du ansöka om bolån direkt. Om du inte har ett bostadsobjekt i åtanke, men vill veta hur mycket du kan låna, så börjar du ansöka om ett lånelöfte.

Att ansöka om ett lånelöfte är något som du kan göra direkt via vår webbsida. När du fyllt i dina uppgifter så tar vi kontakt med dig inom ett dygn för att gå igenom din ansökan och eventuellt komplettera med uppgifter som saknas.

Ett steg i denna process är att vi samlar in din kreditinformation via UC, det vill säga hur dina grundläggande möjligheter till lån ser ut. När detta är klart så kommer ett antal banker att ta del av din ansökan.

Vilka krav ställs på mig inför en låneansökan?

Det är viktigt att veta att det finns ett antal grundläggande krav för att få påbörja en låneansökan. Först och främst behöver du vara myndig, alltså ha fyllt 18 år. Vidare behöver du inneha ett svenskt medborgarskap och kunna redovisa att du har en fast månadslön över ett antal månader. 

Men finns det några krav på det bankkonton som du bland annat ska amortera ditt bolån från? Ja det finns det faktiskt. Det bankkonto som du vill använda i processen måste vara registrerat på en bank i Sverige.

Ett trähus med ljusblå färg på fasaden och tre fönster i olika storlekar som är vita. Ett fönster är öppet och man kan se en mamma och hennes dotter skratta.

Jag vill påbörja en låneansökan, vad gör jag nu?

Om du svarat ja på ovan nämnda grundläggande krav är du ett steg närmare att eventuellt beviljas ett lånelöfte. Men utöver detta är det också viktigt att banken kan se att du kommer att ha en förmåga att, över tid, kunna betala tillbaka det bolån du beviljas. Om banken bedömer att du exempelvis inte kunnat visa en stabil inkomst tillräckligt långt bakåt historiskt, då räcker det för att neka dig lånelöfte. Det är egentligen inget unikt för just bolån, utan gäller de flesta typer av lån. 

Glöm inte heller att dina uppgifter måste vara sanningsenliga och att du har underlag för de uppgifter du redovisar. Om du är anställd kan du alltid be din arbetsgivare att skicka alla dina tidigare lönespecifikationer till dig.

Hur stort lån kan jag räkna med att få?

Du kanske undrar hur mycket just du får låna i bolån? Denna fråga är svår att besvara på rak arm. Faktorer som spelar in är bland annat hur din återbetalningsförmåga ser ut och hur stor din inkomst är. Har du en medsökande för ditt bolån så kan det öka chanserna till att få låna högre belopp då er gemensamma inkomst räknas ihop.

Låt oss ta ett exempel: Låt säga att du har en årsinkomst på 420 000 SEK före skatt. Du har lyckats spara ihop 270 000 kr till kontantinsatsen.

Baserat på din inkomst bör du kunna låna omkring 2 520 000 SEK. Men baserat på den kontantinsats du sparat ihop till får du dock enbart låna 1 530 000 SEK.
I detta fall så hindrar din kontantinsats dig från att ta ett bolån som är större än 1 530 000 SEK. Detta gör att du kan köpa en bostad för maximalt 1 800 000 SEK.

Om du däremot sparar ihop lite mer pengar till din kontantinsats så kommer du troligtvis ha möjligheten att köpa en dyrare bostad. Detta eftersom din årliga inkomst räcker till ett bolån på ca 2 520 000 SEK.

När får jag svar på min ansökan om lån?

Under normala omständigheter kommer du att få besked gällande din ansökan efter ett fåtal arbetsdagar. Tveka inte att ställ frågor till oss om du undrar något kring din låneansökan. Vi har duktiga handläggare som kan besvara de flesta typer av frågorna.