Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

 

 

 

Ikano Bank

Ikano bank grundades 1995 och tillhör Ikano group som familjen Kamprad äger. Finansiering till företag och bankverksamhet till privatpersoner erbjuds. Ikano bank är idag verksam i flera länder i Europa. Vid grundandet tillhörde Ikano Bank Ikea men blev sen en egen företagsgrupp. Än idag har Ikano nära samarbete med Ikea.

Ordna samarbetar med Ikano bank.


Jämför och ansök om privatlån

Ikano Privatlån

Ikano privatlån är ett blancolån – dvs ett lån utan säkerhet (till skillnad från t.ex. bolån där bostaden står som säkerhet). Det går att ansöka om lån från 10 000 och upp till 350 000 kronor. Vid lån över 200 000 kronor behöver du däremot en medlåntagare. Lånar du upp till 50 000 kronor är max låneperiod 6 år. Vid större lån kan du välja låneperiod på upp till 12 år. Du kan om du vill amortera extra eller betala av hela lånet i förtid. Du kan använda lånet bla till renovering eller att lösa många mindre lån hos andra banker. Att samla dina mindre lån hos en bank brukar ofta ge lägre ränta och bättre kontroll.

Avbetalning på lånet sker genom rak amortering. Det innebär att du under låneperioden amorterar lika mycket varje månad. Månadskostnaden blir då högre i början eftersom ränta tillkommer och räknas på den återstående skulden. När skulden minskar kommer då räntekostnaden också minska.

Räntan är rörlig men får enbart höjas om Ikanos upplåningskostnader ökar. För närvarande är nominella räntan från 3,75% och upp till 11,95%. Räntan är individuellt satt och beror på de uppgifter du lämnat in till Ikano bank i samband med låneansökan. En kreditupplysning och din historik av krediter påverkar också.

Vid försenad betalning av lånet måste låntagaren betala en dröjsmålsränta. Denna dröjsmålsränta läggs på den ursprungliga räntan. Om det är hela krediten som förfallit är dröjsmålsräntan 1 procentenhet. Om det är en del av krediten så är dröjsmålsräntan 10 procentenheter.

 • Aviavgift 25 kronor (0 via autogiro)
 • Förseningsavgift 100 kronor.
 • Påminnelseavgift 50 kronor.
 • Uppläggning av ny betalplan 100 kronor.

Ikano erbjuder lån med bra villkor till kunder med god kreditvärdighet. Det är dock viktigt att du jämför olika banker innan du väljer att ta ett lån oavsett din uppfattning vad du tycker är en skälig ränta – för du kan få bättra ränta genom Ordnas låneförmedlingstjänst än vad du kan på egen hand hos en enskild bank.

Ikano lån – krav

 • Du är åtminstone 18 år gammal.
 • Du har åtminstone en fast årsinkomst på 125 000 kronor.
 • Du som har betalningsanmärkning kan inte ansöka om privatlån hos Ikano Bank.
 • Om du vill låna över 200 000 kronor krävs att du har en medlåntagare. (Obs många av våra banker erbjuder lån över 200 000 kr till ensamsökande)

Ikano erbjuder inte möjlighet till att ta lån om du har en betalningsanmärkning men det gör andra banker i vår panel. Läs mer om hur du kan låna pengar trots betalningsanmärkningar. 

Ikano låneskydd

Låneskydd hos Ikano Bank är en försäkring som ersätter vid sjukskrivning, arbetslöshet och dödsfall. Vid sjukskrivning och arbetslöshet ersätter försäkringen din månadskostnad på ditt lån upp till 15 000 kr per månad. Du får ersättning i upp till 12 månader. Vid dödsfall betalas ett engångsbelopp ut som täcker resterande skuld upp till 400 000 kronor.

Till en början finns en kvalificeringsperiod innan försäkringen börjar gälla. För arbetslöshet är kvalificeringsperioden 30 dagar från och med dagen då försäkringen tecknades. För hel arbetslöshet är det 120 dagar som gäller.

Om det är två låntagare på ett lånekontrakt kan båda välja att teckna försäkring om de vill. För att medlåntagare ska kunna ansöka om försäkring krävs att huvudsökande av lånet tecknar försäkring.  Kostnaden för låneskydd är 8% av din månadskostnad på ditt lån. Vid 2 låntagare som tecknar försäkring ska båda betala 8% var av månadskostnaden.

Om du undanhåller hälsoinformation av vikt kan ersättning bli lägre eller kontraktet rivas helt.

Krav för att teckna låneskydd

 • Du måste ha ett lån hos Ikano Bank.
 • Du är åtminstone 18 år, inte över 64 och är bosatt i Sverige.
 • Du är fullt arbetsför utan kunskap om sjukdom/skada eller kommande arbetslöshet.
 • Du är tillsvidareanställd minst 17 timmar per vecka med lön. Alternativt egenföretagare sedan 12 månader eller visstidsanställning 17 timmar per vecka som pågått i minst 12 månader.

Ikano Billån

Ikano Bank erbjuder billån från 40 000 och upp till 350 000 kronor. Vid lån över 200 000 kronor behöver du däremot en medlåntagare. Lånar du upp till 50 000 kronor är max längd på låneperiod 6 år. Vid högre lån kan du välja låneperiod på upp till 12 år. Du kan om du vill amortera extra eller betala av hela lånet i förtid.

Lånet betalas av via rak amortering. Räntan är densamma för samtliga låntagare och ligger på 4,95%. Ingen kontantinsats krävs och det är ingen uppläggningsavgift. Övriga avgifter är:

 • Aviavgift 25 kronor (0 via autogiro)
 • Förseningsavgift 100 kronor.
 • Påminnelseavgift 50 kronor.

Krav för att kunna ansöka billån

 • Du är minst 20 år gammal.
 • Du kan inte ansöka om lån med betalningsanmärkningar.
 • Du måste ha fast årsinkomst på åtminstone 125 000 kronor.
 • Bilen måste vara registrerad i Sverige.
 • Vid lån över 200 000 kronor behöver du en medlåntagare.

Vill du söka ett billån kan du få lägre ränta än 4,95% om du har god kreditvärdighet. Jämför alltid genom vår tjänst innan du väljer att gå vidare med en specifik bank. 

Bolån Ikano Bank

Du kan ansöka om bolån på 200 000 kronor och upp till 8 miljoner för bostäder. För fritidshus är maxbelopp 3 miljoner. Du kan ansöka om att höja ett befintligt bostadslån, som lägst med 50 000 kronor. Max belåningsgrad av bostadens värde är 85%. Du kan ansöka om ett lånelöfte (garanti för lån som du kan visa upp för mäklare på budgivning), bostadslån samt förflytta bostadslån till Ikano Bank.

Vid lånelöfte får du ett löfte på lån från Ikano Bank när du hittat din bostad. Då vet du innan en eventuell budgivning börjar vilken budget du kan röra dig med. Lånelöfte är ett förhandsbesked från banken och kan alltså dras in. Efter att budgivning är klar får du det slutgiltiga beskedet från banken. Om lånet blir beviljat måste du sedan betala 10% i handpenning för bostaden. Ikano bank kan hjälpa till och låna ut om du inte har sålt din gamla bostad ännu och alltså inte har löst kapital.

Ränta och kostnader

Du kan välja att binda din ränta från 3 månader och upp till 10 år. Listräntan som anges på Ikano banks hemsida är den högsta räntan du kan få till bindningstiden. För 3 månader är listräntan för närvarande 1,59%. Det innebär att om du binder räntan i 3 månader är 1,59% den maximala räntan som gäller. Du kan alltså få lägre ränta än 1,59% beroende på hur stort ditt lån är och belåningsgraden. Räntan kan däremot aldrig gå över 1,59% under bindningsperioden. Som jämförelse är genomsnitträntan för låntagare hos Ikano Bank med 3 månaders bunden ränta 1,5%.

Amorteringskrav

Om du har belånat din bostad till över 70 % av bostadens värde måste du årligen amortera 2%. Vid 50-70% måste du amortera 1 % tills belåningen är under 50% av bostadens värde. Om ditt lån dessutom är 4,5 gånger högre än bruttoinkomsten måste du amortera ytterligare en procentenhet. Att amortera när lånet är 4,5 gånger större än bruttoinkomsten är det nya amorteringskravet.

Det nya amorteringskravet gäller inte om du förflyttar ett lån som tagits före 1 juni 2016 och inte utökar lånet.

Ikano Bolåneskydd och Bolåneskydd Liv

Du kan ansöka om trygghetsförsäkring på ditt bolån och väljer själv hur stor del av din månadskostnad (inklusive ränta och amortering) du vill försäkra. Från 500 kronor och upp till 15 000 kronor. Försäkringspremien kostar olika beroende på din ålder och ersätter din månadskostnad du valt att försäkra vid sjukhusvistelse, ofrivillig arbetslöshet och nedsatt arbetsförmåga. Om ni är två stycken på bolånet kan båda välja att försäkra sig.

Om du undanhållit hälsoinformation av vikt eller haft kännedom om kommande arbetslöshet gäller inte försäkringen.

En kvalificeringstid gäller från och med dagen för försäkringsteckning innan ersättning börjar betalas ut. För nedsatt arbetsförmåga och sjukhusvistelse är det från dag ett (karenstid på 30 dagar gäller också). För arbetslöshet är kvalificeringstiden 90 dagar. Max antal ersättning per försäkringsfall för ofrivillig arbetslöshet och nedsatt arbetsförmåga är 18 månader. Vid olika försäkringsfall är det obegränsade månader som du får ersättning för. Max antal ersättning per försäkringsfall vid sjukhusvistelse är 23 dagar och 69 dagar vid sjukhusvistelse orsakad av faktorer.

Du kan även välja att teckna Låneskydd Liv som ger ersättning för resterande låneskuld vid dödsfall. Ersättningen beror på hur stor del av lånet du valt att försäkra men som max 3 miljoner. Kostnaden varierar även här beroende på vilken åldersgrupp du tillhör.

Krav för att teckna Bolåneskydd inkomst

 • Du är åtminstone 18 år och max 64 år.
 • Du är folkbokförd i Sverige.
 • Du är medlem i a-kassa alternativt motsvarigheten i Danmark/Norge.
 • Du har inte mottagit ersättning för sjukdom eller skada mer än 30 dagar i följd det senaste året.
 • Du måste ha en huvudsaklig inkomst från tillsvidareanställning alternativt egenföretagare.
 • Du får inte ha någon kännedom om kommande arbetslöshet eller skada/sjukdom.

Ikano Kreditkort

Med Ikanos kreditkort kan du ansöka om kredit upp till 60 000 kronor. Du får räntefri betalning upp till 56 dagar.  Du får en faktura varje månad på alla dina köp den månaden och väljer själv om du vill betala tillbaka allt direkt eller dela upp betalningen. Vid delbetalning måste du åtminstone betala 100 kronor och som lägst 5% av det använda kreditbeloppet. Du kan även betala räkningar med kreditkort via Betalos tjänst som ingår kostnadsfritt.

Du kan inte ansöka om kreditkort från IkanoBank om du har betalningsanmärkningar.

Du får en reseförsäkring när du betalar din resa till minst 75% med ditt kreditkort från Ikanobank. Dessutom täcks självrisken om något händer ditt hem när du är på resan. Försäkringen gäller hela familjen på resan. Kreditkort från Ikano Bank ger även 1% rabatt på alla drivmedel.

För att ansöka om kreditkortet krävs att du har en fast årsinkomst på 100 000 kronor. Du måste även vara över 18 år och fri från betalningsanmärkningar.

Ränta och kostnader

Den nominella räntan är rörlig och för närvarande 13,2 % på den använda krediten.

 • Det är en aviavgift på 25 kronor de månader du använder kreditkortet.
 • Valutapåslag när du köper utländsk valuta för närvarande 1,5%.
 • Vid uttag tillkommer en avgift på 2% av uttaget belopp men som lägst 35 kronor.
 • Uppläggning av betalningsplan kostar 50 kronor.
 • Påminnelseavgift 50 kronor.
 • Förseningsavgift kostar 100 kronor.

Ikano betalskydd försäkring till kreditkort

Med försäkring får du ersättning om du skulle drabbas av plötslig arbetslöshet, sjukdom eller skada. Försäkringen kostar 0,75% av din skuld för varje månad. Vid dödsfall ersätts resten av skulden upp till 100 000 kronor. Varje försäkringstillfälle kan som max ersättas med 100 000 kronor och totalt 300 000 kronor med försäkring för olika fall. I övrigt påminner försäkringen om  låneskydd försäkringen till privatlån.

Ikano omdöme

Som låneförmedlare sedan 2014 har vi ofta haft kontakt med kunder med privatlån hos Ikano och det allmänna omdömet är mycket gott. Vi upplever Ikano som en bank som erbjuder privatlån med bra villkor och banken är ofta med och spelar på de lägre räntenivåerna (mellan 3,5% – 5%). Servicenivån är mycket god.

Det ska sägas att många banker är med och budar på låga räntenivåer – och flertalet har dessutom lägre lägsta räntor – och därför är det viktigt att vänder sig till den bank som erbjuder det bästa alternativet och dit kan du enkelt hitta genom vår låneförmedlingstjänst där du enkelt i en tabell får se vilka effektiva räntor just du får när du ansöker om privatlån.

Om vi säga något negativt om Ikano är det:

* Ikano accepterar inte betalningsanmärkningar (flera av de banker vi jobbar med gör det)
* Högsta beloppet är 350 000 kr (flera av de banker vi jobbar med beviljar högre belopp)

Ordna samarbetar med Ikano bank.

Jämför och ansök om privatlån