Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 17:00

Ordnas Bolånebarometer november 2023: Stressen inför räntebeskedet skapade oro och tydligare åsikter

Press

Ordnas Bolånebarometer november 2023: Stressen inför räntebeskedet skapade oro och tydligare åsikter

Ordna Bolåns månatliga undersökning Bolånebarometern genomförd av Nepa visar att 15 procent är oroliga för att göra en förlust på bostaden om de säljer den i närtid – vilket är en ökning med tre procent sen oktober och sex procent sen årsskiftet. Andelen som hade valt rörlig ränta minskar från 46,6 till 40,4 procent samtidigt som andelen som hade valt 1 eller 2 års bindningstid ökar från 26,8 till 32,4 procent. Elprisförväntningar skjuter också i höjden.

Bolånebarometern från Ordna Bolån undersöker varje månad svenskars uppfattning om bostads- och bolånemarknaden. Undersökningen är riksrepresentativ och genomförs av Nepa.

Stiga eller sjunka – per kategori

I november trodde 6% färre på oförändrade räntor och de som trodde på stigande räntor gick från 51% till 54% och de som trodde på sjunkande räntor gick från 9% till 12%, oktober jämfört med november. 15% fler tror på stigande elpriser.

– Man kan nog konstatera att med tanke på räntebeskedet i slutet av månaden så var det mycket känslor och tankar kring det, vilket gjorde att fler valde sida så att säga. Fortfarande mycket anmärkningsvärt att endast 12% tror på lägre räntor de närmaste sex månaderna. Inte konstigt, men anmärkningsvärt, säger Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån.

– I november präglades svenskarnas förväntningar av att många experter hade fel om Riksbankens besked. Det gav bränsle till pessimismen, säger Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån.

– Något som sticker ut är förväntningarna på elpriser som skjuter i höjden vilket brukar bli en sanning i vintertider, säger Hemad.

Andel kommer stiga per kategori - Ordnas Bolånebarometer november 2023

 

Fler optimister än pessimister – andra månaden i rad

I grafen nedan har vi ställt de som tror att bostadspriserna kommer att stiga (vi kallar dem “optimister”) i förhållande till de som tror att bostadspriserna kommer att sjunka (“pessimister”).

Bostadspriser närmaste 6 månader - optimister vs pessimister - Ordnas Bolånebarometer november 2023.jpg

Exempel: I januari var det 46% som trodde på lägre priser och 26% trodde på högre priser, vilket gav relationen -44% (26/48-1) som plottats i grafen.

– Trots ökad pessimism är andelen optimister fler än andelen pessimister för tredje månad i rad vad gäller prisutvecklingen på bostäder. Framåt är jag tämligen säker på att optimister ökar i antal givet det positiva räntebeskedet, säger Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån.

Samtidigt visar Bolånebarometern visar också att 15 procent idag är oroliga för att göra en förlust vid försäljning.

– Med ett tufft år i ryggen för bostadspriserna är det inte konstigt att folk är oroliga, och jag tror att denna oro är ett starkt bidrag till att antalet bostadsaffärer stannat av. Mitt bästa tips är att ha tålamod, och att sälja vad du har innan du köper nytt, säger Hemad.

Det rörliga alternativet rekordpopulärt

I tabellen nedan ser vi vilken typ av ränta man skulle välja om man tog ett nytt bolån idag eller la om det lån man redan har.

Rörligt eller bunden ränta - november 2023

– Att bindningstid på ett och två år ökar i popularitet beror sannolikt på att flera storbanker valde att sänka räntan på just dem under november. Då är det lätt att tänka att det är ett bättre val, säger Hemad.

– Givet att man har okej marginaler i sin privatekonomi är däremot min rekommendation att välja rörligt. Den årliga inflationen kommer sannolikt vara på två procent snart, och då följer sannolikt räntesänkningar redan under starten av nästa år, säger Hemad. 

Om undersökningen

Statistik baseras på en riksrepresentativ månatlig undersökning genomförd av marknads-undersökningsföretaget Nepa bland allmänheten 25–59 år i Sverige. Varje månad svarar över 1 000 respondenter Bolånebarometerns frågor.

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Presskontakter:

Henrik Freudenthal, kommunikationschef på Svensk Fastighetsförmedling och Ordna
henrik.freudenthal@svenskfast.se
070 225 98 22

  Vill Du Kontakta Oss?

  020-252626

  Måndag - Fredag: 08:00 - 17:00

  info@ordnabolan.se

  Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
  Vasagatan 28, 111 20, Stockholm