Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 17:00

Ordnas Bolånebarometer feb 2024: Nära två optimister på varje pessimist

Press

Ordnas Bolånebarometer feb 2024: Nära två optimister på varje pessimist

Bolånebarometern i februari visar att andelen som tror på stigande priser stiger till 83% från förra månadens rekordhöga 59% (ökning med 24 procentenheter) och andelen som tror på sjunkande räntor stiger ytterligare till 33% (ökning med 1%); också det en rekordhög andel. “Det går nu snart två optimister på en pessimist och det skapar förutsättningar för många fler bostadsaffärer framöver, säger Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån.

Bolånebarometern från Ordna Bolån undersöker varje månad svenskars uppfattning om bostads- och bolånemarknaden. Undersökningen är riksrepresentativ och genomförs av Nepa. Statistik baseras på en riksrepresentativ månatlig undersökning genomförd av marknadsundersökningsföretaget Nepa bland allmänheten 25–59 år i Sverige under perioden januari 2023 – februari 2024. Varje månad svarar ca 1000 respondenter Bolånebarometerns frågor.

Omnämnanden och intervjuer i medierna:
DiTV – Bopriserna svagt uppåt: Det håller på att tina upp
Dagens PS – Nu tror fler på högre bostadspriser
Mäklarvärlden – Två mätningar: Bostadspriserna stiger
Bostadspolitik – Tron på bostadspriserna ökar – nu går det nära två optimister på varje pessimist

Artikeln nedan är skriven av Ordnas vd Hemad Razavi.

Nu går det nära två optimister på varje pessimist vilket betyder fler bostadsaffärer …

Allt fler tror på högre bostadspriser framöver. Datan visar nu att hela 83% fler tror på prisuppgångar än prisnedgångar de närmaste sex månaderna.

Bostadspriser - snart två optimister för varje pessimist

Jag satt nyligen i en paneldebatt och vände en fråga till publiken: “Hur många här inne vill själva byta bostad, eller känner någon som vill byta bostad, sträck upp en hand.” Två tredjedelar av rummet sträckte upp handen. Det säger något – om än som en anekdot – om det uppdämda behovet. Det allt stabilare makroekonomiska läget skapar optimismen. Vi är numera övertygade om att räntorna har toppat och att inflationstoppen är bakom oss. Det gör att vi vågar tro på vår ekonomiska situation, vi vågar tro att bostadspriserna ska gå sidledes eller upp och därför är jag övertygad om att många fler kommer slå till och göra sin bostadsdröm till verklighet.

… men inte nödvändigtvis snabbt stigande bostadspriser

Det som talar mot snabbt stigande bostadspriser är framförallt två saker.

 1. Utbudet är fortsatt högt och kommer möta upp det uppdämda behovet.
 2. Fler svårsålda bostäder kommer säljas vilket drar ner genomsnittet.

För att förtydliga den andra punkten så har det varit enklare att sälja bostäder som har stuckit ut och som betingat högre priser. Det har gjort att genomsnittspriserna är mer färgade av dessa enklare-sålda-bostäder. Nu när fler av de svårare-sålda-bostäderna säljs kommer dessa hålla tillbaka mot ökande genomsnittspriser.

Räntorna framöver - allt fler tror på sjunkande räntor

Dagens SCB siffror och Riksbankens beslut den 27 mars

Dagens inflationssiffror från SCB visade att inflationen (KPIF) landade på 2,5% i februari, på årsbasis. Månadsförändringen var 0,2%. Både något lägre än väntat av bankerna – men man kan notera att svenska kronan rört sig sidledes på nyheten och det innebär att marknaden hade väntat sig en något lägre inflation än bankerna.

Det här kommer inte som någon som helst överraskning för vår del utan den månatliga förändringstakten, som vi snart har tjatat om i exakt en månad, visar att inflationstakten redan har varit nära Riksbankens inflationsmål om 2% på årsbasis. Ser vi framåt så kommer vi mot sommaren gå under 2% (årsbasis) och det innebär att Riksbanken har haft en för hög ränta.

Det kloka skulle därför vara att redan nu den 27 mars sänka ränta med 0,25%. Sidledes förflyttningen av den svenska kronan de senaste månaderna, ECBs nya syn på en mildare inflation framöver och det som marknaden väntar sig från FED, talar sammantaget för att Riksbanken faktiskt har torrt om fötterna för att sänka räntan. Det som talar emot är förstås att Riksbanken har haft en allt för aggressiv inställning hittills och det är svårt att se att Thedéen väljer en annan vinkel och dessutom våga föregå både ECB och FED. Så tyvärr lutar vi åt att inte få en välbehövd sänkning i mars.

Hemad Razavi
Vd och grundare, Ordna Bolån

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Presskontakter:

Henrik Freudenthal, kommunikationschef på Svensk Fastighetsförmedling och Ordna
henrik.freudenthal@svenskfast.se
070 225 98 22

  Vill Du Kontakta Oss?

  020-252626

  Måndag - Fredag: 08:00 - 17:00

  info@ordnabolan.se

  Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
  Vasagatan 28, 111 20, Stockholm