Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

 

 

 

Vad är reporänta och hur påverkar den mitt bolån?

Du har säkert hört talas om begreppet reporänta när du läst nyheterna eller tidigare ansökt om bolån. Men vad innebär reporäntan och hur påverkar den ekonomin?

Reporäntan, som ofta även kallas styrränta, fyller flera funktioner och påverkar ett lands ekonomi. Den huvudsakliga funktionen är att antingen minska eller öka efterfrågan i Sveriges ekonomi och på så vis påverka tillväxten. Vad händer när vi befinner oss i ett läge där inflationen har stigit kraftigt eller förväntas stiga avsevärt? Då kan reporäntan justeras för att stabilisera inflationen.

Vilken effekt får Sveriges reporänta på bankernas bolåneräntor?

För dig som planerar att ansöka om ett lånelöfte kan det vara bra att hålla ett öga på styrräntan. Det är nämligen så att en höjning eller sänkning av Sveriges reporänta väldigt snart kommer att påverka vilka räntor som bankerna erbjuder. Stiger styrräntan så stiger också bankernas räntor. Detta kan exempelvis resultera i att priset på bostäder sjunker och bostadsmarknadens klimat förändras.

Det är dock viktigt att komma ihåg att en hög ränta inte behöver bli ett hinder för att ansöka om bolån. Tvärtom kan det finnas attraktiva lägen att investera i en bostad när priset på bostäder sjunker.

Vem är det som justerar reporäntan?

Det är Riksbanken som har i uppgift att höja eller sänka styrräntan beroende på hur de ser att det ekonomiska läget i Sverige kommer utvecklas i närtid. Riksbanken räknas som Sveriges centralbank och har även kontroll över penningpolitiken där ett av huvudmålen är att säkerställa ett fast penningvärde.

Detta är ett ytterst viktigt ansvarsområde eftersom det även påverkar konsumentpriser. Detta påverkar i sin tur människors hushåll och privata budgetar. För dig som vill ha stenkoll på hur Sveriges reporänta förändras idag och historiskt finns det verktyg för detta. Du kan även följa nyheterna då höjningar eller sänkningar av landets styrränta ofta är av stort intresse för hela samhället.

En man och en kvinna sitter och pratar om vad reporänta och styrränta är på bolån.