Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

Första maj 1 maj: Stängt
Kristi himmelfärdsdag 9 maj: Stängt
Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

 

 

 

Skattejämkning av bolånet

Att skattejämka ditt bolån innebär att du får ränteavdraget utbetalat oftare än en gång per år i samband med deklarationen. Om du väljer att jämka din skatt får du i stället ränteavdraget utbetalat varje månad.

Vad innebär det att skattejämka ränteavdraget på bolånet?

Har du ett bolån kommer du få avdrag på dina räntekostnader från det senaste beskattningsåret. Det sker per automatik och står med på deklarationen varje år, du behöver bara bekräfta att uppgifterna stämmer. Då får du automatiskt tillbaka 30 procent av dina räntekostnader upp till 100 000 kronor. Men du kan välja att förtidsjämka bolånet för att istället få ränteavdraget utkvitterat på inkomstskatten. Det innebär att din arbetsgivare drar mindre skatt på din lön varje månad. Du får alltså en skattelättnad varje månad istället för en klumpsumma vid deklarationen.

När är det bra att jämka bolånet?

När bolåneräntorna var lägre upplevdes kanske inte skattejämkning som så viktigt för de flesta. Men nu, med stigande räntor och ökade boendekostnader blir skattejämkning mer aktuellt. Då kan en skattelättnad ha en betydande effekt för ekonomin varje månad.

Om du vill skattejämka bolånet inför kommande beskattningsår är det bra om du gör det i god tid, gärna i oktober eller november. Du kan självklart ansöka om att skattejämka för innevarande år. Då kan du få ränteavdrag under de återstående månaderna på året.

Så går du till väga för att skattejämka

Du behöver vända dig till Skatteverket för att ansöka om jämkning. Då anger du bland annat hur mycket inkomst du kommer ha samt vilka räntekostnader du räknar med under innevarande eller kommande beskattningsåret. För att ansöka om skattejämkning på bolånet loggar du in på Skatteverkets hemsida och fyller i deras blankett SKV 4302 Ändring av preliminär A-skatt, under deras e-tjänst Jämkning. Då behöver du bland annat fylla i följande:

  • Din årsinkomst av lön från anställning eller från näringsverksamhet
  • Eventuella resekostnader i jobbet som du kan få avdrag för
  • Din andel av räntekostnaderna på bolånet. Om du själv står på bolånet ska du ange de totala räntekostnaderna
  • Eventuella kapitalinkomster som exempelvis ränta på bankkonton, utdelningar, schablonintäkt av ISK och fonder
  • Eventuell fastighetsavgift
  • Övriga kostnader du får avdrag för och extrainkomster du ska skatta för

När Skatteverket har godkänt din ansökan om att jämka bolånet kan du lämna in den till din arbetsgivare.

Vad ligger ränteavdraget på när man jämkar bolånet?

Du kan få tillbaka upp till 30 procent av räntekostnaderna upp till 100 000 kronor per år. Om du har räntekostnader som är över 100 000 kronor per år kan du få tillbaka 21 procent på den del av räntekostnaderna som överstiger den summan. Det innebär att du kan få tillbaka 21 kronor eller 30 kronor på skatten för varje 100 kronor i räntekostnad.

Exempel:

Du har ett bolån på 3 miljoner med en ränta på 3 procent. Det blir 90 000 kronor i räntekostnader per år, 7 500 kronor per månad. Då räntekostnaden understiger 100 000 kronor per år så får du 30 procent i ränteavdrag. Ränteavdraget blir då 27 000 kronor per år vilket du får tillbaka i samband med skatteåterbäringen. Väljer du att jämka bolånet ger det dig en skattesänkning med 2 250 kronor per månad.

Med ett gemensamt bolån kan du och din medlåntagare göra avdrag med 30 procent på räntekostnader upp till 100 000 kronor var. Det innebär att den totala räntekostnaden kan uppgå till 200 000 kronor. De räntekostnader som överstiger 200 000 kronor kan ni sedan göra avdrag på 21 procent.

Räkna på räntekostnaden och se över din KALP-kalkyl

Det är bra att se över ekonomin med jämna mellanrum och göra förändringar som kan ha positiv effekt på boendeekonomin. Vår rekommendation är att räkna på dina boendekostnader som de ser ut idag och göra en uppskattning av hur höga räntekostnaderna förväntas bli framöver. Var realistisk i din uträkning så att din KALP-kalkyl blir så korrekt som möjligt.

Passa på att sänka räntan genom att flytta ditt bolån här.