Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

20 juni: 08:00 - 12:00

Midsommarafton 21 juni: Stängt

 

 

 

Kan jag ta bolån för att köpa fritidshus?

Ja, du kan ta ett bolån för att köpa fritidshus. Du kan antingen utöka ditt befintliga bolån eller så kan du ansöka om ett helt nytt bolån.

Det är många som är intresserade av att köpa ett fritidshus. Och det går alldeles utmärkt att ta ett bolån för att finansiera fritidshuset. Men innan du planerar att köpa ett fritidshus är det bra om du går igenom din ekonomi för att se att den klarar av att betala tillbaka på bolånet och att du klarar av alla andra kostnader som tillkommer.

Utöka bolånet för att köpa fritidshus

Du kan utöka ditt bolån om du har en bostad som är lågt belånad och under förutsättning att det finns utrymme för att utöka bolånet. Du kan låna upp till 85 procent av marknadsvärdet på din nuvarande bostad. Men tänk på att ditt bolån kan påverkas av amorteringskraven. Om du inte kan utöka ditt befintliga bolån så kan du alltid ta ett nytt bolån.

Hur mycket kan jag låna på bostaden för att köpa fritidshus?

Du kan låna upp till 85 procent av bostadens värde, förutsatt att kalkylen går ihop. Men tänk på att du kommer att omfattas av amorteringskravet. Om bolånet dessutom överstiger 4,5 gånger hushållets totala årsinkomst innan skatt kommer du även att omfattas av det skärpta amorteringskravet. Det innebär att du kan behöva amortera upp till 3 procent på ditt bolån.

Ta ett bolån när du ska köpa fritidshus

Det är inte alla som äger en bostad som de kan belåna. Eller så kanske det inte går att belåna den befintliga bostad. Du kan finansiera fritidshuset genom att ta ett bolån där fritidshuset står som säkerhet.

Om redan vet vilket objekt som du ska köpa kan du ansöka om bolån direkt. Men om du inte vet vilket fritidshus som du ska köpa kan du börja med att förbereda dig genom att ansöka om ett lånelöfte. Många mäklare kräver att du har ett lånelöfte för att få delta i budgivningen.

Bolån för att bygga nytt fritidshus

När du ska bygga ett nytt fritidshus kan du ansöka om en byggnadskredit. En byggnadskredit är en tillfällig lösning som gör att du kunna finansiera bygget av fritidshuset. En byggnadskredit kan var väldigt fördelaktigt eftersom du bara betalar ränta på det beloppet du använder. När huset är färdigbyggt och besiktigat så läggs byggnadskrediten om till ett bolån.

Vad ska jag tänka på innan jag köper ett fritidshus?

En sommarstuga nära havet eller ett fritidshus i de svenska fjällen. Oavsett vilken typ av fritidshus du väljer finns det några saker du behöver fundera över.

Några saker att fundera över inför ditt köp av fritidshus.

  • Avstånd. Avståndet kan vara avgörande för hur ofta du kommer att åka till ditt fritidshus. Chanserna ökar att du åker till ditt fritidshus oftare om det är ett kortare avstånd än om det är längre.
  • Tid. Hur mycket tid kommer du att vara i ditt fritidshus? Vill du kunna besöka ditt fritidshus året runt eller är du mer intresserad av att ha en egen stuga att åka till på sommarsemestern? Kolla upp vilka förutsättningar det finns för de olika årstiderna. Du bör även kolla på husets skick och trädgården för att uppskatta hur mycket tid det kräver.
  • Kostnader. Du bör räkna med extra kostnader för vatten, el och sophämtning. Du bör även räkna med bränslekostnader och andra kostnader som bredband, larm, energikälla och värmesystem. Det är bra att göra en budget så att du har koll på din totala månadskostnad. Det vill säga månadskostnaden för din permanenta bostad och månadskostnaden för ditt fritidshus.

Innan du köper ett fritidshus så bör du vara medveten om att det medför även andra kostnader än bara köpeskillingen för huset.

Kostnader som kan tillkomma

  • Besiktning av fritidshuset
  • Pantbrevsavgift på 2 procent
  • Lagfart 1,5 procent av bostadens pris
  • Årlig kommunal fastighetsavgift
  • Samfällighetsavgift

Om du väljer att köpa ett fritidshus där du äger huset men inte marken måste du även betala en tomträttsavgäld.

 

Köpa fritidshus bolån. En kvinna sträcker sig mot sitt köksskåp för att ta ner en djup skål. Hon har grå tröja och håret uppsatt i en låg knut. Köket är ljus med olika köksmaskiner ståendes på köksbänken.