Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

20 juni: 08:00 - 12:00

Midsommarafton 21 juni: Stängt

 

 

 

Kan jag få bolån som student?

Det kan vara svårt att få bolån som student. Chansen att bli beviljad ett bolån är väldigt liten eftersom studenter oftast saknar en fast stadigvarande inkomst. En möjlighet är att ansöka om bolån tillsammans med en förälder som står som medlåntagare.

Medlåntagare ökar dina chanser att få bolån som student

Dina chanser att få ett bolån som student ökar om du har en medlåntagare. En medlåntagare är en person som står på bolånet tillsammans med dig. Både låntagaren och medlåntagaren har lika stor skyldighet till att bolånet återbetalas enligt avtal.

För att du som student ska kunna få ett bolån krävs det att din medlåntagare har en stadigvarande inkomst. När banken beviljar bolån tittar de på medlåntagarens ekonomi och återbetalningsförmåga.

Om du inte klara av att betala tillbaka på ditt bolån kommer banken kräva att din medlåntagare betalar din skuld.

Någon annan kan stå på lånet

Det går att be någon annan att stå på bolånet. Det kan vara en familjemedlem, en släkting eller en partner som har en god ekonomi. I det fallet så är det någon annan som står på lånet och äger majoriteten av bostaden. Fördelen med att någon annan står på bolånet är att det är den personens ekonomi som banken tittar på när de beviljar bolån, även om det är du som kommer att äga en del av bostaden.

Många bostadsrättsföreningar kräver att den som bor i bostaden äger minst 10 procent av den. Om du inte äger minst 10 procent av bostaden räknas det som att du hyr bostaden i andra hand.

Tänk på att skriva ett avtal mellan dig och den som står på lånet. Det kan tyckas konstigt att du ska skriva ett avtal om det är någon av dina föräldrar som står på lånet. Men det är oftast för allas bästa. Det är bra om ni kan få hjälp från sakkunnig när ni skriver avtalet. Oftast så kan banken hjälpa till med att skriva avtalet eller rekommendera någon som kan.

Har du redan bolån men ska börja studera?

Om du redan har ett bolån och ska börja studera kan det rekommenderas att du binder räntan på ditt bolån. Just nu är det dessutom väldigt oroligt i världen, och trots att Riksbanken har sagt att de lämnar räntan oförändrad finns det några experter som tror att räntan kan stiga inom en snar framtid.

Sammanfattning – bolån för dig som student

Som student är det alltså oftast lättare att få ett bolån med en medlåntagare. Men förutom det så finns det några saker som du kan göra som visar för banken att du klarar av att ta ett lån med en medlåntagare. Dina chanser ökar om du kan visa att du har en ordna ekonomi, ett befintligt sparande och om du kan visa att det finns goda förutsättningar för dig att få jobb efter dina studier.