Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

Första maj 1 maj: Stängt
Kristi himmelfärdsdag 9 maj: Stängt
Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

 

 

 

Bolån vid köp av nyproduktion

För många är det en dröm att köpa ett helt nytt hus eller en helt ny bostadsrätt. När du köper en helt nyproducerad bostad, även kallat en nyproduktion, har du ofta möjlighet att vara med och påverka bostadens planlösning och utformning. Det finns flera fördelar med att köpa en nyproducerad bostad.

Ett bolån för en nyproducerad bostad fungerar i princip på samma sätt som när du köper en bostad där någon redan bott. Den stora skillnaden är att du det tar lite längre tid från det att du har bestämt er för att köpa nyproduktion till dess att du faktiskt kan flytta in.

Att köpa nyproducerat är väldigt roligt men samtidigt så är det oftast en långdragen process. Själva köpprocessen kan pågå i två år. Tänk på att under den tiden kan din ekonomi förändras. Du måste vanligtvis kunna visa ett lånelöfte i samband med att du skriver på ett bokningsavtal.

Du börjar med att ansöka om ett lånelöfte. Du ansöker enkelt om ett lånelöfte genom oss på Ordna. Du behöver bara fylla i en ansökan så sköter vi resten. Lånelöftet är giltigt i 3 månader.

Så går det till att köpa nyproducerat

  • Intresseanmälan. När du har hittat en bostad som du vill ha gör du en intresseanmälan. Det görs oftast direkt på byggbolagets hemsida. Intresseanmälan är inte bindande.
  • Visning. När det är dags för säljstart bjuder byggbolaget in de som anmält intresse till en visning. Där får du ta del av till exempel olika modeller, ritningar och bilder som finns för bostaden och hela bostadsprojektet. Om du är intresserad av att köpa lämnar du in en anmälan om köp.
  • Bokningsavtal med byggbolaget. I samband med bokningsavtalet betalar du en bokningsavgift. Det kan ses som en första delbetalning på bostaden. Det finns ingen bestämd procentsats för hur stor bokningsavgiften är. Det kan variera från några tusenlappar till upp till 30 000 kronor. Bokningsavgiften dras sedan av från det totala priset.
  • Avtal med föreningen. Om du köper en bostadsrätt kommer du att få skriva ett förhandsavtal med bostadsrättsföreningen när den har bildats. Det avtalet skrivs oftast cirka ett till två år innan inflyttning. I samband med avtalet kan du behöva betala en avgift till byggbolaget. Storleken på avgiften varierar. Men själva processen för förhandsavtal varierar beroende på hur långt man har kommit i byggprocessen. Ibland har man kommit så pass långt att man väljer att skriva ett upplåtelseavtal direkt.
  • Val av material. Du har möjlighet att påverka materialvalet i din nya bostad. Beroende på hur långt byggföretaget har kommit i processen så kan du påverka större delen av allt ytskikt som tapeter, kakel, golvvärme, kök, vitvaror med mera. Byggföretagen brukar presentera ett standardurval och andra tillval. Tillvalen håller oftast lite högre kvalitet och där därför dyrare än standardurvalen.
  • Besiktning. Innan du får tillträde till bostaden ska bostaden besiktigas. Det görs av en oberoende besiktningsman. Men du bör också närvara på besiktningen och undersöka så att allt ser bra ut. Du har samma undersökningsplikt för en nyproducerad bostad som du har för en bostad som någon annan har bott i tidigare.
  • Upplåtelseavtal. Om allt ser bra ut och du är nöjd med allt skrivs ett upplåtelseavtal. I samband med upplåtelseavtalet betalar du även handpenningen. Men innan du skriver upplåtelseavtal kontaktar du oss på Ordna så att vi kan göra klart din ansökan.
  • Tillträde. Innan eller på tillträdesdagen betalar du resterande summa för bostaden. När alla papper är påskrivna med banken och betalningen är genomförd får du nycklarna till din nya bostad. Och det är dags att flytta in.

Fyra till sex månader innan ditt tillträde kontaktar du oss på Ordna så går vi igenom detaljerna kring ditt bolån.

Fördelar med att köpa nyproduktion

  • Du kan påverka materialval och vitvaror
  • Ingen budgivning
  • Allt är helt nytt i bostaden
  • Besiktning innan du flyttar in och garantibesiktning efter två år

Nackdelar med att köpa nyproduktion

  • Svårt att förutspå bostadsmarknadens priser och räntor
  • Nya bostadsrättsföreningar har ofta högre skulder

Kan jag sälja bostaden innan jag har flyttat in?

Ja, du kan sälja din bostad innan du har flyttat in. Så snart du har skrivit på upplåtelseavtalet har du rätt att sälja bostaden vidare, trots att du ännu inte fått nycklarna till bostaden.

Att sälja en nyproducerad bostad innan den är färdig kallas för att sälja på ritning. Men vissa bostadsrättsföreningar vill att man genomför köpet själv innan man säljer den.