Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

20 juni: 08:00 - 12:00

Midsommarafton 21 juni: Stängt

 

 

 

Ordna Bolån kartlägger Sveriges skenande bolånekostnader

Ordna Bolån kartlägger Sveriges skenande bolånekostnader

Onsdagen den 29 mars var Ordna Bolåns grundare Hemad Razavi på plats i Nyhetsmorgon för att presentera vår kartläggning av bolånekostnadernas rusande utveckling. Det dystra rekordet från finanskrisen 2008, då ett bolån med rörlig ränta* kostade 5 585 kr i snitt per månad, får se sig besegrat nu när vår kartläggning visar att genomsnittskostnaden landade på 5 966 kr i februari 2023. Men enligt Hemad Razavi finns det flera indikationer på att toppen snart är passerad.

 

Vår kartläggning som baseras på data från SCB, FI och Svensk Mäklarstatistik visar att sedan 2005 har bolånekostnaderna stigit tio gånger snabbare än medianlönen, sex gånger snabbare än konsumentprisindex och nära fyra gånger snabbare än elpriserna.

Graf som visar procentuell utveckling justerat för inflation

Graf 1 visar procentuell utveckling justerat för inflation och sätter de rusande bolånekostnaderna i relation till utvecklingen av medianlönen, elpriserna och konsumentprisindex.

Det innebär att svenska bolånekostnader är högre idag än under finanskrisen 2008.

–Då hade vi ett nattsvart läge där man hade banker som föll över natten och länder som inte var redo att hantera det – här har vi ett helt annat scenario som kan kännas och är allvarligt, men inte är i närheten av vad det var då, sa Hemad Razavi i inslaget.

Graf som visar utveckling av bolånekostnader i kronor sedan 2005 justerat för inflation

Graf 2 Utveckling av bolånekostnader i kronor sedan 2005 justerat för inflation

Det må se dystert ut, men det finns tecken på att det snart vänder

Vi ser att inflationens topp snart är nådd och att kurvan kommer vända nedåt. Enligt vår analys beror detta främst på tre anledningar:

 • Priset på insatsvaror, alltså råvaror eller färdiga komponenter som används i tillverkning av andra varor, börjat komma nedåt
 • Bolånekostnaderna har blivit så pass höga att det påverkar efterfrågan
 • Kunderna har börjat syna företagens prishöjningar, så kallad smygflation, vilket vi tror kommer få företagen att begränsa omotiverade prishöjningar framåt

På grund av dessa anledningar finns det inget behov för Riksbanken att ytterligare höja styrräntan den 26 april.

#Treprocenträcker – tidigare räntehöjningar har ännu inte fått effekt

Vi har tampats med räntehöjningar under den senaste tiden. Men det många inte tänker på är att effekten av dessa räntehöjningar inte slagit fullt ut än. Då majoriteten av bolånetagarna har bundna lån som löper ut i år kommer de först känna av effekten när de ska binda räntan på nytt. Därför anser vi att Riksbanken bör ta ett steg tillbaka och låta styrräntan stanna vid tre procent. Vi anser att #treprocenträcker för att göra den markering som krävs.

Se Ordna Bolån i Nyhetsmorgon

Om du är intresserad att höra den kompletta diskussionen och ta del av de frågeställningar som vi fick möjlighet att besvara under Nyhetsmorgon, så ska du se vårt inslag om bolånekostnaderna. Då blir det dessutom extra tydligt varför vi anser att #treprocenträcker.

*Räntenivån är den genomsnittliga rörliga räntan (3-mån) för nya och omförhandlade bolån för respektive år.

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

  Vill Du Kontakta Oss?

  020-252626

  Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

  Avvikande öppettider:

  20 juni: 08:00 - 12:00

  Midsommarafton 21 juni: Stängt

   

   

   

  info@ordnabolan.se

  Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
  Vasagatan 28, 111 20, Stockholm