Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
En del av Svensk Fastighetsförmedling

Ringa oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag 08:00 - 18:00

Lördag - Söndag 10:00 - 16:00

Kan jag utöka bolånet för att renovera?

Ja, du kan utöka ditt bolån för att renovera din bostad. Det billigaste sättet att finansiera större renoveringsprojekt i bostaden är att utöka bolånet.

För att utöka bolånet krävs det att det finns utrymme i din ekonomi och att kalkylen går ihop. Dessutom får inte belåningsgraden överstiga 85 procent av bostadens marknadsvärde.

 

Hur mycket kan jag låna?

Du kan låna upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde, enligt amorteringskravet. Men det förutsätter att din ekonomi klarar av det. Ju mer du lånar desto mer måste du amortera. Se till att du har koll på vad amorteringskravet innebär innan du ansöker om att utöka bolånet.

Värdera om bostaden innan du utökar bolånet

Du bör värdera om bostaden innan du kontaktar banken för att utöka bolånet. Din bostad kan både ha ökat och minskat i värde. Men under de senaste åren har priserna rent generellt sett ökat på bostäder i hela landet.

Anlita en mäklare för att värdera om bostaden

När banken värderar om bostaden gör de en så kallad datavärdering. Det ger banken ett statiskt värde på bostaden. Men om du har renoverat bostaden, byggt pool eller gjort något annat utmärkande bör du anlita en mäklare för att få en mer rättvis värdering av bostaden.

Det kostar mellan 1 500 och 2 500 kronor att få ett skriftligt värderingsintyg. Men innan du gör det kan du kontakta din rådgivare och diskutera möjligheten att utöka bolånet. På så vis så vet du om det är möjligt både när man tittar på bostadens värde, men även utifrån amorteringskraven.

Får inte utöka bolånet – Hur gör jag?

Du kan ta ett privatlån för att finansiera renoveringen av din bostad. Men tänk på att räntan på ett privatlån är högre än räntan på ett bolån. En orsak till att du inte får utöka bolånet kan vara att kalkylen inte går ihop. Du bör därför överväga noga om du har råda att ta ett privatlån. Om kalkylen går ihop, men du har nått maxbelåningen på ditt boende (85%) så kan privatlån vara ett alternativ. 

 

Foto: Monica Silvestre/Pexels