Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
En del av Svensk Fastighetsförmedling

Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag 08:00 - 18:00

Lördag - Söndag 10:00 - 16:00

Kan jag låna på huset?

Ja, du kan utöka ditt bolån och låna på huset om du till exempel behöver bygga ut eller renovera bostaden. Genom att bygg ut, renovera eller på annat sätt fixa i bostaden kan du höja värdet på huset. Att låna på bostaden för att finansiera en utbyggnad eller renovering är ett smart sätt att finansiera det du vill fixa i bostaden.

 

Hur mycket kan jag låna på huset?

Du kan låna upp till 85 procent av bostadens värde, enligt amorteringskravet. Tänk på att ett utökat bolån kan leda till att du måste amortera mera. Hur mycket du måste amortera styrs av amorteringskravet. Innan du utökar ditt bolån bör du värdera om din bostad.

Så ansöker du om att låna på huset

Du ansöker enklast om att låna på huset och utöka ditt bolån under ”Omförhandla lån”

 • Fyll i en ansökan. Ange storleken på befintligt bolån + eventuell utökning.
 • En kreditupplysning görs som delas med bankerna samt en statistisk värdering av din bostad.
 • Du kan logga in på Mina sidor för att följa ärendet och svara på frågor som möjliggör snabbare hantering.
 • En bolånehandläggare kontaktar dig strax efter ansökan inkommer.
 • Din ansökan skickas vidare till banker vi samarbetar med.
 • Lånealternativen visas på Mina sidor inom 24 h.
 • Välj den bank du vill gå vidare med och komplettera enkelt din ansökan direkt via Mina sidor.
 • Banken skickar ut handlingar till dig och betalar av befintligt bolån.

Om det inte finns möjlighet att låna på huset kan ett privatlån vara ett alternativ. Men tänk på att räntan på privatlån oftast är högre än räntan på bolån.

När kan jag låna på huset?

Du kan låna på huset när du vill renovera eller bygga ut. En renovering eller utbyggnad av huset ökar oftast värdet på bostaden. Men det är viktigt att du tänker igenom dina planer på renovering eller utbyggnad innan.

Det är bra om det utökade bolånet gör att bostaden stiger i värde med minst samma belopp som du har lånat. Du kan även utöka ditt bolån för att använda lånet till annat. Men det är bättre att använda lånet till att investera i huset eftersom att det ökar värdet på bostaden.

Tillfällen när det kan vara läge att låna på huset

 • Större renovering av kök och badrum
 • Bygga ut huset och öka boarean
 • Bygga pool eller garage
 • Bygga om fritidshuset
 • Installera solceller eller annan klimatsmart uppvärmning
 • Hjälpa ditt barn att köpa sin första bostad.

Att utöka bolånet för att renovera bostaden är ett smart och prisvärt alternativ till att höja värdet på huset. Fördelen med att låna på huset när du ska renovera är att du samlar alla lån som är kopplade till bostaden i ditt bolån. Dessutom är räntan på bolån oftast lägre än om du tar ett privatlån.

Vad kostar det att utöka bolånet?

Att låna på huset kan medföra avgifter för pantbrev. För en lägenhet innebär det avgifter för pantsättning. Om det inte finns utrymme att låna mer pengar på dina befintliga pantbrev måste du ansöka om nya pantbrev.

För att ta ut ett nytt pantbrev måste du betala en stämpelskatt. Stämpelskatten kostar 2 procent av det beloppet du vill låna. Dessutom måste du betala en expeditionsavgift på 375 kronor till Lantmäteriet.

Att utöka bolånet kan också innebära att du måste amortera mera enligt amorteringskravet. Om du tog ditt bolån innan 1 juni 2016 måste du vara medveten om att de nya amorteringskraven kommer att gälla för ditt nya bolån. Dessutom kan du få ökade räntekostnader.

Värdera om bostaden innan du utökar bolånet

Du bör värdera om din bostad innan du ansöker om att utöka ditt bolån eftersom den kan ha ökat i värde. Under de senaste två åren har priserna på bostäder ökat rejält. Genom att värdera om bostaden innan du utökar bolånet har du chans att låna mer eller att slippa amorteringskravet trots att du lånar mer.

För att värdera om bostaden bör du kontakta en auktoriserad mäklare som kan skriva ut ett värderingsintyg. Ett värderingsintyg kostar mellan 1 500 och 2 500 kronor, beroende på vilken mäklare du väljer.

Så går en värdering av bostaden till i ett par enkla steg

 1. Kontakta en mäklare som har god lokalkännedom och boka en kostnadsfri värdering
 2. Mäklaren kommer hem till dig och gör en bedömning av värdet på din bostad
 3. Du får en muntlig värdering helt kostnadsfritt
 4. Om du är nöjd med värderingen ber du mäklaren om att få en skriftlig värdering
 5. Ta en kopia på värderingen och mejla eller posta den till din bankkontakt.

Om du bara är nyfiken på om din bostad har ökat i värde men inte vill anlita en mäklare kan du använda Svensk Fastighetsförmedlings onlinevärdering. Då får du en uppfattning om din bostad har ökat i värde och om det är värt att anlita en mäklare för att få en skriftlig värdering.

 

Foto: Anastasia Shuraeva/Pexels