Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

Första maj 1 maj: Stängt
Kristi himmelfärdsdag 9 maj: Stängt
Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

 

 

 

Kan jag få bolån när jag är föräldraledig?

Ja, du kan få ett bolån när du är föräldraledig. Genom oss på Ordna kan du ansöka om nytt bolån, flytta bolån eller omförhandla ditt befintliga bolån under din föräldraledighet.

När man får barn förändras ens liv. Förutom vardagslivet så påverkas även hushållets ekonomi. När du är föräldraledig får du föräldrapenning. Det innebär att vi kommer att utgå från din föräldrapenning när du ansöker om bolån när du är föräldraledig. Det är viktigt att veta att din föräldrapenning räknas som inkomst när du ansöker om bolån även om den är lägre än din normala lön.

Om du tar ut föräldrapenning sju dagar i veckan kan du få ut upp till 80 procent av din lön innan du blev föräldraledig. Hur hög föräldrapenningen är beror på vad du har för avtal med din arbetsgivare.

Faktorer som påverkar bolånet

När du ansöker om bolån under din föräldraledighet kommer vi och banken utgå från den inkomst du har vid ansökningstillfället, alltså din föräldrapenning. Då föräldrapenningen har ett maxbelopp på 1 027 kronor per dag så kommer din nuvarande inkomst som föräldraledig säkert vara lägre än din vanliga inkomst. Något som kommer påverka hur stort bolån du kan få.

Att skaffa barn innebär även utökade levnadskostnader, framför allt under det första året. Enligt Konsumentverket kostar en medeldyr basutrustning för ett nyfött barn runt 24 000 kronor. I den kostnaden ingår inte kläder eller leksaker.

Utöver basutrustningen tillkommer kostnader för mat, kläder, blöjor med mera. Vill du veta vad ett barn kostar under olika levnadsår? Försäkringskassan har en tydlig schablonberäkning på vad barn kostar i olika åldrar. Där hittar du uppgifter om normala kostnader för kläder och skor, tvätt och tork samt hushållsel.

För banken är det viktigt att se till helheten i din ekonomi och hur din förändrade livssituation påverkar din KALP-kalkyl. Men utöver det så finns det andra faktorer som banken tittar på i sin bedömning:

  • Inkomst
  • Arbetsform
  • Civilstånd
  • Befintliga lån
  • Eventuella betalningsanmärkningar
  • CSN

Måste man berätta för banken att man är gravid?

Nej, du måste inte berätta för banken vad du tror kommer att hända i ditt liv framöver. Men för hushållets ekonomi är det bättre att fundera över hur en graviditet kan påverka ekonomin. Du kanske vill gå ner i arbetstid efter din föräldraledighet, för att kunna tillbringa mer tid med ditt barn.

Det viktiga är att man inte lånar mer än vad man vet att man kommer kunna betala tillbaka. Vid förändrade livssituationer är det ditt ansvar att se till att ekonomin går ihop och att du klara av att betala tillbaka ditt bolån enligt amorteringsplanen.