Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

Första maj 1 maj: Stängt
Kristi himmelfärdsdag 9 maj: Stängt
Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

 

 

 

Bolån eller byggnadskreditiv för att bygga ut huset

Under den senaste tiden har intresset för att renovera och bygga ut hus och fritidshus ökat. Men hur finansierar man renoveringen eller utbyggnaden på smartast sätt?

Du kan antingen utöka ditt befintliga bolån eller ta ett byggnadslån för att renovera eller bygga ut huset. Ett sådant lån kallas även för byggnadskreditiv eller byggnadskredit. Men ett byggnadskreditiv skiljer sig lite från ett vanligt bolån.

Ett byggnadslån eller ett byggnadskreditiv fungerar ungefär som en checkkredit. Det innebär att du använder krediten allt eftersom du måste betala fakturor. Det fungerar alltså inte som ett vanligt bolån där hela lånet betalas ut direkt. När du har renoverat klart eller är färdig med din ombyggnad av huset omvandlas ditt byggnadskreditiv till bolån.

Hur mycket får jag låna i byggnadskreditiv?

Du får låna upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde, förutsatt att kalkylen går ihop. Men tänk på att det finns ingen garanti för att banken beviljar bolånet när du är färdig med renoveringen eller utbyggnaden.

Hur ansöker jag om ett byggnadskreditiv?

Du kan ansöka om ett byggnadskreditiv under ansök om bolån. Några av det långivare vi samarbetar med erbjuder byggnadslån. Men tänk på att du inte får låna till hela beloppet. Du kan låna upp till 85 procent av bostadens estimerade marknadsvärde.

Hur sker utbetalningen?

Banken betalar inte ut några pengar som de gör vid bolån. I vissa fall kan banken göra en utbetalning till dig om du måste göra några speciella inköp till byggandet. Annars  När du har godkänt fakturorna skickar du inte dem till banken som betalar dem med ditt byggnadskreditiv.

Vilken ränta är det på ett byggnadskreditiv?

Räntan på ett byggnadskreditiv är oftast högre än räntan på ett vanligt bolån. Räntan sätts individuellt utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Du betalar bara ränta på den kredit du använder oavsett hur hög krediten är.

Vilka övriga kostnader kan tillkomma?

Förutom ränta kan du behöva betala kostnader för pantbrev, besiktning och uppläggningsavgift. Du kan även behöva betala en avgift för en kontrollant. Kontrollanten utses vanligtvis av banken och övervakar byggprocessen.

Ska man utöka bolånet eller ansöka om ett byggnadskreditiv?

Det beror helt enkelt på din ekonomi, hur mycket du behöver låna för att renovera eller bygga ut din bostad. Kontakta oss på Ordna om du ska du renovera eller bygga ut din befintliga bostad så tittar vi på vad som är bästa lösningen för dig.