Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 08:00 - 18:00

Avvikande öppettider:

Första maj 1 maj: Stängt
Kristi himmelfärdsdag 9 maj: Stängt
Sveriges nationaldag 6 juni: Stängt

 

 

 

Vad är ränta?

Räntan på bolån är den avgift du måste betala till banken för att du får låna pengar. Du betalar ränta på bolånet ända fram tills dess att du har betalat tillbaka hela bolånet. Vilken ränta du får bestäms utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Dels hur den sett ut historiskt men också hur den förväntas se ut framöver. 

Det finns ett antal långivare i Sverige som alla erbjuder olika räntenivåer. Därför är det klokt att jämföra de olika bolåneräntorna för att hitta den lägsta räntan du kan få. Om du tycker att det känns krångligt att jämföra räntan själv kan du kontakta oss på Ordna Bolån så hjälper vi dig.

Men vad är ränta på ett bolån och vilka olika varianter av bolåneräntor bör du med fördel känna till? I denna artikel listar vi de olika begreppen.

Vad är nominell ränta?

Den nominella räntan är den ränta som bankerna tar ut för ditt bolån. Bankerna använder den nominella räntan för att räkna ut hur mycket du ska betala för bolånet både i årskostnad och varje månad. Det är den nominella räntan som står på dina lånehandlingar. Men den nominella räntan är inte hela kostnaden som du betalar för ditt bolån. Det är bara räntekostnaden.

Exempel: Du har ett bolån på 2 000 000 kronor. Den nominella räntan är 1,56 procent. Det innebär att räntekostnaden för ditt bolån är 2 000 000 x 0,0156 = 31 200 kronor.

För att veta vad den totala kostnaden blir för ditt bolån bör du titta på den effektiva räntan.

Vad är effektiv ränta?

När man pratar om den effektiva räntan menar man den totala årskostnaden för lånet. I effektiv ränta ingår räntekostnad, amortering och andra eventuella avgifter. På grund av detta är den effektiva räntan oftast högre än den nominella räntan. Men den ger en mer rättvis bild av vad ditt lån kommer kosta dig totalt. När du jämför bolån bör du därför titta på den effektiva räntan.

Du kan räkna ut den effektiva räntan på egen hand, men det är en ganska krånglig formel att räkna på. Enligt konsumentkreditlagen måste bankerna ange den effektiva räntan för ditt bolån, så det är en uträkning du slipper göra själv.

Vad är skillnaden på rörlig och bunden ränta för bolån?

Du har säkert frågat dig själv om du bör binda din ränta på bolån eller om du bör hålla dig till rörlig ränta. Oavsett om du ska köpa en bostad nu eller senare så är detta inte alltid ett enkelt beslut att ta. Däremot är det viktigt att känna till vilka för- och nackdelar de olika ränteformerna har innan du bestämmer dig.

Vad är rörlig ränta?

Rörlig ränta följer marknadsräntorna. Den rörliga räntan kan variera och gå både upp och ner. Den rörliga räntan ändras var tredje månad. Historiskt sett har den rörliga räntan alltid varit lägre än den fasta räntan.

Fördelar med rörlig ränta

  • Lättare att säga upp ditt lån när du vill
  • Du behöver inte betala ränteskillnadsersättning när du löser lånet i förtid
  • Du kan välja att binda ditt lån efter varje tremånadersperiod
  • Ta del av räntesänkningar
  • Historiskt sett billigare med rörlig ränta övertid.

Nackdelar med rörlig ränta

  • Svårt att beräkna månadskostnaden för ditt bolån under en längre period
  • Räntekostnaden kan stiga

Vad är bunden ränta?

Bunden ränta eller fast ränta som den också kallas har en längre bindningstid än tre månader. När du väljer att binda räntan ingår du ett avtal med långivaren om att betala en viss ränta under en avtalad tid. Du kan välja att binda räntan mellan ett och tio år. Om du väljer att binda räntan kan du inte ta del av eventuella räntesänkningar. Just nu har vi historiskt låga räntor på bundna bolån. Vilket gör det väldigt fördelaktigt att binda räntan.

Fördelen med bunden ränta

  • Du säkrar en låg ränta över tid
  • Tryggt och förutsägbart eftersom du vet vilken ränta du ska betala på ditt bolån
  • Du påverkas inte av eventuella räntehöjningar
  • Du behöver inte se över ditt bolån lika ofta.

Nackdelar med bunden ränta

  • Mindre flexibelt än rörlig ränta
  • Du kan inte ta del av eventuella räntesänkningar
  • Du måste betala ränteskillnadsersättning om du löser lånet i förtid.